Пещерската фирма„ Булфарма“ спечели за втори път престижното отличие “Инвеститор на годината”. Фирмата бе наградена в категорията „Инвестиция в завладяване на пазарeн дял“ за 2014г. в конкуренция с още 25 номинирани компании от Българската агенция за инвестиции.

През 2014г. „Булфарма“ инвестира над 58 млн. лева в българската икономика, като най-голямото си вложение прави в изграждането на нови медицински корпуси и закупуването на нова съвременна апаратура в модерната Университетска болница в столицата – „Софиямед“ и в Пловдив – в МБАЛ „Пълмед“.

По време на церемонията членът на Управителния съвет на фирмата Никола Тиков изказа своето удовлетворение от поредното признание за фирмата от страна на Българската агенция за инвестиции, и увери че ще продължи да бъде от големите инвеститори в българската икономика и най-големият частен инвеститор в българското здравеопазване и през 2015-та година.

Преди два месеца „Булфарма“ спечели отличие и в националния конкурс „Сграда на годината“ 2014 за инвестицията си в новопостроените корпуси на пловдивската болница МБАЛ „Пълмед“.

Фирмата има 17-годишна история и стартира с основна дейност дистрибуция на лекарства на едро за българския и международния пазар. От 2000г. инвестира в областта на здравеопазването като същата година прави първата в България приватизация на публично здравно заведение в Пазарджик.

Оттогава досега фирмата чрез приватизация и собствено изграждане е създала 6 болници и 7 поликлиники на територията на цялата страна. Най-голямата от 6-те болници е „УМБАЛ Софиямед“. В структурата на „Булфарма“ работят над 3000 човека. От създаването си до днес фирмата е придобила мажоритарни дялове в 31 дружества освен в област здравеопазване така и във фармация, строителство, обществен транспорт и логистика, производство на строителни материали, управление на недвижима собственост и др.

Наградите на Българската агенция за инвестиции се връчват за 9-та поредна година за най-значимите инвестиционни проекти, реализирани в България през изминалата 2014 г. на фирми, направили значима стъпка в развитието си чрез устойчиви и ефективни инвестиции, разкрили нови работни места, заложили на внедряването на високи технологии. Тази година при оценяването водещо значение имаше и дали компаниите са инвестирали в мерки за опазване на околната среда.