Ахмед Муса и членовете на групата му са осигурили логистична подкрепа на двама босненци мюсюлмани, за да преминат през България към Турция, а оттам – към Сирия, където да участват в бойни действия. Единият е с германски, а другият – с френски паспорт.

Информацията е на служители на Гранична полиция, които са били разпитани по по делото срещу шестимата, обвинени в радикален ислям.

Съдът в Пазарджик гледа второ по ред искане на защитниците за изменение мярката за неотклонение задържане под стража в по-лека.

Обвиняемата Александрина Ангелова – жената, превела книгата „Вероотстъпване“, е на свобода срещу парична гаранция от 5000 лева. Това решение не е взето в съда, а е промяна на искане на прокуратурата спрямо задържаната и стана известно в петък, когато съдия Коста Стоянов постанови Муса и неговите пет сподвижници да останат в ареста.

Иначе съдът в Пазарджик разпита над 20 нови свидетели, някои от тях със скрита самоличност. Първоначално наложената най-тежка мярка бе потвърдена в Апелативния съд в Пловдив.

Съдия Стоянов определи 2-месечен срок спрямо шестимата обвиняеми, в който да не бъде подавано ново искане за изменение мярката за неотклонение. Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд гр.Пловдив в 3-дневен срок. При постъпване на жалба или протест делото е насрочено за 12 февруари, от 10 часа.