Двудневно състезание по речи и дебати ще се проведе в събота и неделя в Пазарджик. То е организирано от клуба по „Дебати“ към ЕГ“Б.Брехт“ – Пазарджик. Турнирът е вторият от общо четири национални събития, под патронажа на фондация „БЕСТ“. 330 средношколци от цялата страна ще вземат участие по темите за разликата в заплащането на мъжете и жените, медийната цензура по време на политическа криза, общественото неравенство, генно-модифицираните храни, етиката при научните изследвания и консуматорския начин на живот.

Дебатите протичат успоредно с конкурс за драматично изпълнение на поезия и проза. Участниците в дебатите са разделени в отбори от по трима души, като във всеки от словесните двубои участват два отбора, които защитават противоположни тези. Регламентът предвижда определено време за защита на тезата и аргументи против съперниците. Първото за учебната година състезание вече се проведе в Ловеч.

Индивидуалните дисциплини са дуо интерпретация, изпълнение на проза или поезия и изнасяне на авторска реч. Спечелилите в категориите за реч и дуо, ще се състезават след две седмици в Благоевград, за шанса да спечелят участие и в американския турнир в САЩ за публично говорене.

Пазарджишкият отбор от 29 участника е втори по големина след този на Благоевград, от където ще пристигнат 34 състезатели.В турнира ще участват 28 училища от страната. Учениците ще бъдат настанени в почти всички хотели на града.

05best105best205best3