Нивото на Марица в участъка и край Пазарджик се е покачило в резултат на топящите се снегове, притоците също са с повишени нива, но според специалистите поне засега няма опастност от преливане на реката. В резултат на регистрираните валежи от дъжд и сняг, положителните температури и повишената почвена влага, и оттичането на реките през следващите 1-2 дни все още са възможни повишения на речните нива – главно в долните течения на реките, прогнозират от МОСВ.Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа при НИМХ-БАН прогнозира:

Нивото на р. Сазлийка при гр. Гълъбово е преминало оранжевия праг на предупреждение и от днес ще започне плавно да се понижава, като ще остане над оранжевия праг до късните часове на 10- ти март.
Нивото на Марица при Харманли е достигнало своя пик в късните часове на 8- ми март, след което плавно ще се понижава през следващите дни като ще остане над жълтия праг на предупреждение до слеобедните часове на 10- ти март.

Нивото на Марица при Свиленград след достигането на осмомортенския пик е започнало да се понижава до ранните часове на днешния ден, след което отново започва плавно повишение, което се очаква да продължи до сутрешните часове на 10- ти март, след което плавно ще се понижава. Възможно е достигане на оранжевия праг на предупреждение.