От две седмици насам неизвестни засега хора тровят бездомни кучета в Пещера. покрай тях домашните си любимци загубиха и няколко човека, които отглеждат животинките в дома си, но са ги пускали в парка на разходка. Истерията със случая намери израз във фейсгрупа, която започна да крои планове как да хване кучешкият килър. Потърсен за коментар кметът на Пещера Георги Козарев, съобщи, че общинска администрация винаги е предприемала законосъобразни мерки, относно безстопанствените кучeта на територията на общината, според разпоредбите на Закона за защита на животните. Бездомните кучета да се залавят, преглеждат, обезпаразитяват, маркират, кастрират и след възстановяването им се връщат отново там, където са заловени.
В изпълнение на горното се организират акции за улов на безстопанствени кучета, съвместно с Общинско предприятие „Зооветеринарен комплекс” – Пловдив. Акциите се ръководят и контролират от ветеринарен лекар, който следи, залавянето на безстопанствените кучета да се извършва по начин и при условия, които гарантират здравето им.
Във връзка с публикувана информация в интернет пространството и заснети отровени кучета, всички служители от звено чистотата на ОП ”ЧПОИ и охранителите на парковете са инструктирани да следят стриктно за наличие и разпространение на отрова, при констатиране следва да сигнализират компетентните органи.