Ансамбълът за народни песни и танци „Пазарджик“ откри снощи традиционният кукерски фестивал в Попинци. За четиринадесети път почитателите на маските сътворени с много фантазия видят над шестнадесет групи не само от областта, а и от страната, разказаха организаторите. Над осемстотин са мераклиите да покажат  обредни танци, а дефилето им стартира днес в 10 ч. Представителите на различните групи, ще демонстрират зимни и пролетни традиции, които целят прогонването на злите сили и възвестяват настъпването на пролетта.

ТРАДИЦИИТЕ В ПОПИНЦИ

Кукерският празник Джумал съществува в село Попинци от незапомнени времена. Той се провежда на Сирни Заговезни и по своята същност е пролетен празник за здраве и плодородие.

Джумалът представлява дървена конструкция, направена от огънати жилави пръчки, захванати за две успоредни дървета, между които до раменете се промушват носачите на Джумала. Отгоре конструкцията е покрита с домашно изтъкана черга, под която са сложени различни по големина звънци. При подскачане на носачите се разнася звън – тържествен, необуздан, плашещ, див, величествен.

На зазоряване в неделя група млади момци се маскират и обикалят къщите в селото изпроводени от Джумал. Това е същество, чиято глава е на елен-рогач. Рогата му са дълги и червени – предвестници на пролетта. Назад е изработено тяло с ребра, на които са заковани много звънци. Покрито е с козя черга. Носи се от най-яките момчета на раменете, които подскачат, а звънците дрънчат. Обикалянето по домовете носи радост, щастие и голям берекет. Всяка стопанка посреща Джумала, закичва го с цвете, полива го с вода. Джумала се покланя, поляга надясно и наляво, изтърсва се. По този начин се вярва, че нивите през годината ще са буйни и „житото ще се изтърси в хамбарите“. След като обходи всяка къща, Джумала отива на мегдана при „въртяжката“ и започват игрите и хората. На мегдана настъпва шум и глъчка.

Обичаят „Въртяжка“ датира от древни времена. Над земята паднал град, който унищожил всички посеви. Хората навели тъжни лица. Тогава младите решили да организират пролетни веселия, които да им донесат радост и да им вдъхнат вяра, че настоящата година ще бъде плодородна.

Обичаят „Въртяжката“ се практикува единствено в село Попинци. Единият край на високо дърво се забива в земята, а другия се пробива и се стяга с железен обръч. В дупката се слага специално дървено приспособление, наречено четал, а върху него напречно се поставя дълъг дървен матрак. От двете му страни се поставят хватки, за които се хващат двама души (мома и ерген) , които се въртят.