Скокът в температурите доведе до рязкото покачване на реките в следствие на снеготопенето. На територията на цялата област потоци, дерета и реки са повишили нивата си. От коритото излезе реката в Драгиново и заля най-близките участъци, за щастие няма нанесени щети, съобщиха хората от най-голямото село във велинградско. За сметка на това още в петък Ели дере, известно също и като Чепинска река изпълни коритото си почти на петдесет сантиметра от максимумът, а Марица вече трети ден е доста пълна. Засега няма опастност от наводнения и преливания, а взетите превантивни мерки по отношение на Тополница и Луда Яна дават резултат.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология  и хидрология  към БАН (НИМХ-БАН) утре преди обяд ще е без валежи. След обяд на места в западната половина от страната ще превали слаб дъжд, с количества 1-3 л/кв.м. През нощта ще превалява и в източните райони – между 1-5 л/кв.м.

Във вторник сутринта все още на отделни места в източните райони ще има валежи. Количествата ще са 1-3 л/кв.м. В сряда на места, главно в Северна България ще превали слаб дъжд, с количества 1-7 л/кв.м.

Водното количество  на наблюдаваните реки в цялата страна са над праговете за високи води. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток.

През последното денонощие са отчетени значителни повишения на речните нива в цялата страна.

Нивото на Марица при Пловдив е над жълтия праг (предупреждение), като по прогноза се очаква на 30 март да спадне под него и да продължи да се понижава.

*Снимка на корицата от Драгиново – М.Чаушов

29marica

* Снимка на р. Марица – Емилия Лазарова