По стародавна традиция и тази година на 5 април децата от детския фолклорен ансамбъл при Народно читалище“Н.Й.Вапцаров-1927″ село Бъта, община Панагюрище лазаруваха из селото за здраве и берекет и припомниха за сетен път този древен обичай, съобщиха от читалището.
Лазарките у нас лазаруват в неделя -на „Цветница“.Те ходят във всяка къща и пеят:“Лаленце се люлее, Лазаре“-на малко дете,“ Мари моме мъничка, Лазаре“-на момиче,“Паун хвърчи по небо, Лазаре“-на момче,“Тука са ни казале,Лазаре“-на момиче и момче,“Вий се ,вий се Лазаре“-на кошери. Децата тръгват на изток към слънцето и най-напред се отбиват в църквата, като пеят пред иконата на Исус Христос за здраве и благословия.
Най – малката лазарка”Кумата” поздравява домакините с думите:”Добър ден, стопанке. Днес е Лазар. За какво да пеем: за детенце, за момиче, за момче или на кошерите”. Децата бяха посрещнати радушно от домакините с лакомства и бели яйца, които ще боядишат на Велики четвъртък. След като са излазарували лазарките отиват на реката, за да хвърлят венчетата си.Чие венче тръгне най-напред, тази лазарка ще е най-пъргава в шетнята.
“Вий се, вий се Лазаре, да се вият кошаре.
Колко шума в гората, толкоз пчели в кошера.
Тудорова събота, Лазарова неделя”.

Снимка на АНСАМБЪЛ ИГЛИКА с.БЪТА.
Снимка на АНСАМБЪЛ ИГЛИКА с.БЪТА.
Снимка на АНСАМБЪЛ ИГЛИКА с.БЪТА.

 

Снимка на АНСАМБЪЛ ИГЛИКА с.БЪТА.

 

Снимка на АНСАМБЪЛ ИГЛИКА с.БЪТА.