Председателят на Народно читалище „Култура 1910“ във Ветрен дол – Йордан Кондупишев лекува мърлящината с градинки. Точно срещу дома му е оформена красива зона за отдих, която му хрумнала след като видял, че местните си хвърлят обелките от вафли и чашките за кафе на пътя. На около сто метра от мястото има хранителен магазин, а улицата води към ромския квартал. Кондупишев видял, че децата точно за две минути хапват взетото от бакалницата десертче и обелката остава пред дома му. Така решил да създаде градинка, за която продължава да се грижи и сега. Към нея има маса и пейки за сядане, а доскоро и барбекю, което той е решил да преработи. Сега не смеят да хвърлят отпадъците в градинка, защото на всички много им допада, казва Йордан. Често за почивка там сядат и обитателите на съседната махала, кога просто на раздумка, кога за карти, кога за по чаша бира. Ако хората поддържат така пред домовете си, на всеки, който иска да си хвърли боклука ще му светне лампичката, че някой друг се грижи и поддържа чистота. така няма да смеят да цапат. Освен това инициативата била подета и от други жители на Ветрен дол, които също решили да разкрасят пред домовете си. Селото е богато на чист планински въздух, а на баира могат да се намерят много варовикови камъни, които служат и за украса на йордановата градинка.

От месец насам Йордан е зает и с внучето си, което носи пълните му три имена, мечтае да направи градината и в двора си така красива, за да може малкият му наследник да играе там.

От „Къща и градина“ пък са му хрумнали идеите да направи саксии от стари гуми, сега майстори и кошница за цветя също от гуми. Дървените влакчета пък му довели почитатели от други населени места, за които той също направил.

DSCF1607 DSCF1608 DSCF1609 DSCF1610 DSCF1611 DSCF1612