Пещера стартира съпътстващите културни събития, които са част от отбелязването на традиционния празник на града, който се отбелязва на шести май. Началото бе сложено от изложбата с картини на Илия Тончев в петък, а утре за доброто настроение на пещерци ще се погрижат актьорите от ДТ“Д.Димов“ в Кърджали, които ще представят „Слънчевите момчета“ с участието на Павел Попандов, началният час на постановката е 18, а мястото – сцената на читалище „Развите“. Пак там, но 11 ч. в сряда, ще се забавляват градските малчугани, които ще гледат спектакъла „Веселите зъбки“. В четвъртък от 15 ч. средношколците от местните училища ще се включат в състезанието „В света на книгата“.  В петък предстои детско шоу – екокарнавал. Точно в 13.30 ч. в сградата на читалището ще видим креативността на децата, които ще подготвят своите маски и костюми от материали, които природата не би желала в недрата си.

През следващата седмица на 2-ри и 3-ти май ще се проведе и първият Национален турнир по бадминтон, за купата „Перистера“. Това ще се случи в най-новата спортна зала на територията на областта в брациговското село Бяга.

На пети май пък ще бъде открита музейна изложба, представяща българската военна униформа през вековете. Това ще стане на площад „България“ в 18 ч., когато експонатите от сбирката ще бъдат представени от манекени на присъстващите. Половин час по-късно пък ще стартират изпълненията на Велинградския мажоретен състав. В 19.10 ч. ще започне концертът на Румяна Попова и Невена Цонева. Те ще отстъпят мястото си на кмета Георги Козарев и официалните гости, които ще поздравят съгражданите си, а след това ще започне празничната заря за Деня на Пещера.

В 21 часа на сцената ще бъде Михаела Филева.

Програма за 6 май

06.05.2015 г.  – Празнична Гергьовска  света литургия в хр.”Св.Георги”, от 9.00 ч.

06.05.2015 г.  – Концерт на  ансамбъл “Славейче“ и Здравко Мандаджиев, от 10.30 ч. , на пл.”България”