Кметът на Пещера Георги Козарев приема поздрави за рождения си ден още от сутринта. От различни кътчета на страната звънят колегите му от Сдружението на общините, а първите поздравления е получил от своето семейство. Той е баща на две дъщери. Има и три внучета. Това е четвъртият рожден ден от кметския му мандат, което е добър повод да припомним, какво се случи в града и общината за последните четири години.

Ние сме една от малкото общини в България, да не кажа единствената , която започна с образователната инфраструктура. Всички училища и детски градини са санирани, подменена е покривната конструкция, отоплителната система, санитарните възли и елинсталацията. Имаме 6 училища и 7 детски градини. Защо казвам единствената община? Защото всичко, което можеше да се направи, го свършихме. По „Градска среда“ реновирахме централния градски парк и още 6 районни парка в този мандат. Реконстроирахме и модернизирахме пътно платно, бурдюри, вкарахме кабели под земята и реновирахме осветлението. Изградихме социален център от семеен тип с капацитет за 14 деца, разказва кметът.

Усилено се работи и по посока на културния туризъм. Перистера е перлата на Пещера и Западните Родопи. Тя спечели в категорията за реставрация в конкурса „Сграда на 2014 г.“ В нея са вложени 3,56 млн. лв. европейски пари и още 175 000 лв. общински средства. Освен това община Пещера е домакин на етнокултурен фестивал, който от тази година става международен. А участници от Гърция, Турция и Босна вече са заявили участие, съобщиха от администрацията.

Когато станах кмет, община Пещера беше на 248-о място в България. Имаше 5,8 млн. лв. кредити и дефицитът беше 1,6 млн. лв. В момента дефицитът е 400 000 лв. Единият кредит го рефинансирахме, другият го изплатихме и продължаваме да работим. Направих сериозен екип и успехът се дължи на това, казва Георги Козарев. Независимо, че е от БСП когато пое управлението на общината, не смени нито един служител.

Накарах ги да повярват, че могат да работят и ги мотивирах. Моят девиз е „Бързай бавно и неизпълними задачи няма“. Вероятно това, че 22 години съм се занимавал с частен бизнес, ми помогна при създаването на екипа и реализирането на започнатите проекти, споделя кметът. Въпреки личният празник за него днешния ден е работен като всички останали през годината, радва се когато чуе поздравленията от близки, приятели и познати, но не пропуска да изпълни всяка точка от графика си.

 

Днес рожден ден имат и Надежда Клянчева от Брацигово, служител на ОЛАФ в Брюксел. Нотариус Татяна Дъбова и медицинската сестра Вера Христова, от Пазарджик.