Пещера е била забелязана на национално ниво в работата си с ромската общност и това е една от причините градът да бъде включен в общ проект с Дупница, касаещ проблемите на малцинствените групи, заяви кметът Георги Козарев по време на откриването на Националната кръгла маса, посветена на участието на уязвимите групи, включително роми, в процесите на разработване и изпълнение на Областните стратегии за интеграция на ромите. Градоначалникът припомни на присъстващите това, което е свършено по отношение на етноса в града. Не малко работа е отметната по отношение на образованието, каза Козарев, във връзка с това, че Пещера полага все по-голямо старание да накара децата от ромските квартали да бъдат редовни в школата. Освен с учители, които са високо квалифицирани, общината може да се похвали и с това, че непрекъснато обновява материалната база на училищата. През тази година предстои да бъде направена и нова спортна площадка в един от кварталите. Спортът е начин човек да вложи енергията си в позитивни емоции, които укрепват не само тялото, но и духа на човека, каза Козарев. Той припомни и това, че от времето на неговото детство и юношество ромите са били интегрирани, тъй като са били дейни участници във футболни мачове, организирани от училищата. По-късно ромите са имали работа в големите държавни предприятия, те вече са частни, но също продължават да дават хляб на хора от ромски произход. В Пещера част от начините за приобщаване на ромите е и Етнофестивалът, който вече ще бъде международен.

Кръглата маса е част от проектаНашият живот-в нашите ръце, по който партньори са „Асоциация Интегро” – Разград, неправителствените организации „Слънце за всеки“-Пещера, „Здравето на ромите“ – Сливен и „Ромска солидарност“ – Петрич. Той обхваща 14 общини от цяла България- Разград, Шумен, Варна, Исперих, Завет, Ветово, Сливен, Котел, Твърдица, Пещера, Петрич, Гоце Делчев и Кюстендил. На срещата присъстваха местни пастори, имами, бизнесмени и представители на институции.

Особен акцент партньорите поставят върху действията, насочени към съществуващи на местно и национално ниво дискриминационни практики и прояви на езика на омразата, които са едни от най-големите пречки за ефективно изпълнение на политиките за включване.

* Снимки – Васил Василев

22romi2