Димитър Христосков, кмет на Ветрен дол

  • Г-н Христосков, колегите ви от другите общински села твърдят, че имат недостатъчен брой контейнери за сметосъбиране, така ли е и във Ветрен дол?
  • Ами аз ще ви кажа фактите, пък вие си направете изводите. Във Ветрен дол реално живеят 1630 души, за тях са отредени 25 „бобъра” и 140 индивидуални варела, които се наричат „карнобат”. Повечето са прогнили и хората ги поддържат с лични средства, за да може да събират сметта. Почти всички „бобри” са счупени, а за да има горе долу справедливо разпределение на нещата, трябва да разполагаме поне с още петнадесет контейнера  тип „бобър”.  Другият голям проблем свързан с тази тема е периодичността на сметоизвозването. Три пъти в месеца през зимата и четири през лятото. Трябва да са поне четири пъти през зимата и по-често от четири пъти през лятото, когато отпадъците са повече и заради жегата се вмирисват.
  • Очаквате ли до края на този кметски мандат този проблем да намери решение?
  • Едва ли. Нашето село има мащеха , а не майка в лицето на община Септември. Още в началото на мандата бях предложил общината да си купи един камион и един багер, за да може да реагира и при бедствени ситуации и при чистенето на локални сметища например. Нямаше кой да ме чуе. Сега ние няма как да чистим, като се натрупат отпадъци край населените места, защото няма с какво и къде да ги извозим. На ръка може да се почисти парк или тротоар, но не и огромна купчина от битови или строителни отпадъци стоварени незнайно от кой в дерето или край селото.Ние сме втората по големина община в областта и е срамота да няма един общински камион. И на малките деца е ясно, че без техника само се замазват очите, а работа не се върши. Плащал съм от джоба си да дойде фадрома да ми чисти деретата, защото ако стане наводнение щетите ще са далеч по-големи, отколкото едно чистене. Самото чистене трябва да се прави периодично, но и това не се случва, защото общината постоянно повтаря, че няма средства.
  • Вие искахте да се преместите в община Пазарджик…
  • Това е една от причините. Ние и сега настояваме да се проведе референдумът, заедно с местните избори на есен. Ние не получаваме справедливо отношение от страна на Петър Бошев. Направиха се спортни площадки в далеч по-малки села, с по-малко хора, а нито във Варвара, нито във Ветрен дол има. Бабите в Бошуля ще играят на спортната площадка там. Ние имаме три пъти повече население от това село. Бюджетът на Ветрен дол е 55 000 лв. годишно, а на Виноградец – 65 000 лв. , при положение, че там има по-малко население. 40 000 пък дават на Славовица, при положение, че там постоянните жители са около 400 души, същите пари са отредени за Симеоновец, където живеят хиляда човека. Сами виждате, че става дума за несправедливо разпределение на парите на данъкоплатците. Дори и страничен човек ще види, че става дума за несправедливост.
  • Как се справяте?
  • С усилие. Постоянно ни натякват, че трябва да търсим спонсори, а когато намерим правят всичко възможно да ги прогонят. Така стана преди две години с фирма „Елит агро”, искаха хората да вземат земя под аренда за десет години, за да направят оранжерия. Щяха да отворят 40 – 50 работни места, но от Септември ги отрязаха. Собствениците ми бяха обещали, че ще помагат и за спорта и за културни прояви. Сега и земята пустее и няма толкова едър бизнес, че да разчиташ на помощ от него. Благодарен съм на г-н Рачев за това, че с негова помощ се направи пътят до гробищния парк, насипа се чакъл на една от улиците в селото, давал ми е бетон за трибуните на стадиона. Вече е готов и паркингът пред новия гробищен парк.
  • До края на мандата ви остават броени месеци, с какво планирате да ги запълните?
  • Имам огромното желание да направя детска площадка в селото, молих се дълго в община Септември, но отговор няма. Трябват ми пет хиляди лева за целта. Това е следващата ми стъпка, да осигуря средства за тази площадка. Имаме работещо основно училище и детска градина, която обслужва и Варвара. Има причина да искам да направя това, но няма кой да откликне на това желание.