Илияна Йотова поиска въвеждане на схема с квоти за разпределянето на бежанците сред всички държави членки, а не концентрирането им в няколко страни по южната външна граница на ЕС като България. В изказването си в пленарна зала на Европейския парламент тя заяви, че е необходимо спешно преразглеждане на действащото европейско законодателство за бежанците (т.нар. „Дъблински регламент“), защото сега концентрира бежанците в няколко държави членки, сред които и България. „Не е достатъчно само да спасим хората , тъй като и ситуацията в приемателните и бежанските центрове  граничи с хуманитарна катастрофа.“ каза още тя.

Илияна Йотова направи изказването си пред Европейския парламент, след като в края на миналата седмица председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск свика извънредна среща на върха във връзка с трагичната смърт на стотици бежанци, удавили се край бреговете на Италия дни преди това. „Извънредната среща на върха след последната трагедия в Средиземно море не взе смели решения. Някои държави членки отказаха квоти за презаселване на бежанци, отказват и участие в спасителните операции.“, коментира пред останалите евродепутати г-жа Йотова. Според нея „Европа действа като пожарна команда“ – липсва цялостен поглед какво и как трябва да се направи за цяла Европа, а не само за една или друга отделна точка в ЕС с текущ проблем.  Г-жа Йотова добави: „Ако днес вниманието  е насочено в Средиземноморието, утре събитията могат да поставят на изпитание сухопътната граница между България и Турция, където и сега е достатъчно сложно – над 5 хиляди нелегални емигранти са влезли само за първите три месеца на тази година, 60% повече са потърсили закрила.“ Тя добави, че за опазването на границите трябва да се сформират гранични екипи с участието на всички страни от ЕС и с повече правомощия на Фронтекс – европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на ЕС.

Г-жа Йотова направи изказването си пред евродепутатите в навечерието на основния дебат за пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург, който този месец ще бъде посветен на въпросите на миграцията, бежанските потоци към Европа и смъртта на стотици мигранти. Темата влиза за разглеждане, след като всички парламентарни групи поискаха по-смела политика от Европейската комисия и държавите членки. Предстои ресорният еврокомисар Димитрис Аврамопулос да направи първите предложения по новата цялостна политика в областта на миграцията във втората половина на май т.г. Това ще се случи след месеци на интензивна обмяна на мнения с различните държави членки и евроинституции, включително и с Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент, на която г-жа Илияна Йотова е заместник-председател. Досега стана ясна позицията на държавите членки, която беше остро разкритикувана както от евродепутатите, така и от множество неправителствени организации като недалновидна, непълна, с почти никаква конкретика, никакъв сериозен ангажимент и продължаваща подхода за решаване на проблемите като „пожарна команда“.

Евродепутатите преговарят за съвместна резолюция, която да бъде приета в сряда следобяд след приключването на дебата в пленарна зала. В нея Групата на социалистите и демократите ще иска да се изрази упрек към  Съвета на ЕС за това, че не успя да постигна съгласие за общоевропейски задължителен механизъм за солидарност. Той трябваше да включва и задължителна схема за презаселване между държавите членки, включително и спешно преразпределение на бежанците, когато системата на една или друга страна като България е изправена пред колапс от броя на пристигащите в страната мигранти. Социалистите в Европейския парламент призовават квотите да се определят от критерии като БВП на държавата членка, размер и население, процент на безработицата и брой на вече приетите бежанци.