Стотици пещерци се събраха снощи на площада, за да присъстват на тържеството послечай днешния празник на града. Гости на събитието бяха заместик-председателят Народното събрание Янаки Стилов, депутатите Бойка Маринска, Десислава Костадинова, Димитър Димитров, Султанка Петрова. Председателят на ОбС- Пещера Анастасия Младенова, заместник-кметовете Стефан Балабанов и Николай Атанасов, кметът на Брацигово Васил Гюлеметов.

Словото на кмета Георги Козарев предизвика аплодисментите на неговите съграждани. Публикуваме го без съкращения.

 „Пещера има своя ден в годината – това е 6 май. В този ден ние почитаме един от  най-тачените светци в религиозния ни календар – Св.Георги Победоносец. Този празник ни дава сила, зарежда ни с енергия и национално самочувствие. Това е ден в който се прекланяме пред нашите предци, които са отдали живота си за независимостта, обединението и териториалната цялост на родината. Ден в който свеждаме глави пред българските военнослужещи, които прославиха България. Ден, в който имаме всички основания да поздравим и да благодарим за усилията и професионализма на Вас пещерци, които са свързали своя живот и своята професионална кариера  с родния си град.

По силата на добра традиция този красив период от годината, в който природата се възражда за нов живот, отново отбелязваме с пъстра  програма и добро настроение. Надявам се празненствата да се превърнат в добър повод за среща на семейства и приятели, за зареждане с вяра и оптимизъм.

Там, където се срещат магичната Родопа планина и плодородната Тракийска равнина, от хилядолетия съжителстват народности и традиции, които изграждат историческото и културното богатство на нашия град, доказват, че по нашите земи разбирателството и толерантността имат здрави корени. И до днес богатата земя на Пещера  дава поминък на български граждани с различна религия и етнос, които заедно градят утрешния ден на нашите деца. Предците ни – ръководители на града и хората на община Пещера ни оставиха наследство, за което днес ние сме длъжни да бъдем достойни.

Да си техен следовник – в днешно време е висока отговорност и истинска смелост. Без съмнение съграденото от тях ще остане вечно – като неподражаем пример за поколения напред. Но в материален и практически смисъл то не може да остане вечно, ако не се надгражда, ако не се осъвременява и модернизира.  Изисква го времето, изисква го новият стандарт на живот.  Изисква го Европейската харта за местно самоуправление. Това трябва да направим ние, днешните хора на община Пещера.

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Днес ние честваме и 139  години от Априлското въстание. Тази епопея на духа и българската драма, удивила света и Европа, и доведе изгрева на свободата и изграждането на третата българска държава. В навечерието сме и на 9 май – Денят в който целия свят и ние ще честваме Денят на Европа и 70 години от победата над фашизма. На този ден ние отново ще си кажем на глас, че “Нищо не е забравено и никой не е забравен”

ДРАГИ ПЕЩЕРЦИ,

В деня на Св.Георги отправям към Вас своите най-искрени пожелания  за здраве и благоденствие и Ви честитя празника на гр.Пещера. Обръщам се и към офицерите и сержантите от запаса и резерва и ветераните от Втората световна война. Нека Свети Георги да ни закриля и пази! Да ни вдъхва надежда, да ни помага във всяко начинание, да ни дава сили и воля във всяка битка  в името и за честта на Пещера и България!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!