На 90-годишна възраст почина ген. Атанас Семерджиев, вицепрезидент на България в периода 1990 – 1992 г., съобщиха близки до семейството му.

Атанас Семерджиев е роден на 21 май 1924 г. в с. Лъджене, днес квартал на Велинград. Учи в Пазарджишката гимназия.

На 1 август 1990 г. ген. Семерджиев бе избран от Великото Народно събрание за вицепрезидент на избрания по-рано същия ден за президент лидер на тогавашната опозиция д-р Желю Желев. Този избор бе резултат на трудно постигнат компромис между тогавашната БКП и опозиционния СДС.

На 26 август 1990 г. пламна сградата на Партийния дом. В този момент д-р Желев отсъстваше от страната. Ген. Семерджиев от студиото на БНТ отправяше призиви за успокояване в момент, когато, според някои наблюдатели, страната е била на ръба на гражданската война.

Партизанин, дългогодишен началник на Генералния щаб на Българската армия по време на комунистическия режим, Атанас Семерджиев бе избран за вътрешен министър в първото правителство след падането на Тодор Живков и по-късно в кабинета на Андрей Луканов.

За този период към него бяха отправени обвинения за унищожаване на досиета.

През 2002 г. Върховният касационен съд го призна за виновен за злоупотреба с власт и превишаване на служебните му правомощия, заради унищожаването на досиета на Държавна сигурност през 1990 г. Той бе осъден на 4 години и шест месеца затвор. Заради напредналата му възраст Семерджиев бе 2 години и половина под „домашен арест“, а след това мярката му бе заменена с „подписка“ и парична гаранция.

Самият Семерджиев твърдеше тогава, че е жертва на политическа репресия и че с документа, който е подписал „ограничихме процеса на саморазпореждане с архивния фонд“ на Държавна сигурност.