Бизнесменът Марин Рачев връчи днес сумата от 2000 лв. на осмокласничката от СОУ“Христо Ботев“ Йоана Гладичева. Това стана в двора на църквата „Св.Харалампий“ в Септември в присъствието на местния свещеник и родителите на момичето. С парите Йоана ще замине за Измир, след като спечели международното състезание по астрономия – „Голямото постижение на НАСА“, с есето си „Защо казваме на Луната – спътник и земна приятелка“. В турския град се намира третият по големина център на НАСА в света. Изключително сме благодарни, каза майката на ученичката, защото с вашата помощ, ние ще сбъднем мечтата на детето си. Дано винаги да имате възможност да правите това за талантите на Септември. Кутия бонбони със символичното име „Мерси“ пък бе дарът, който семейството бе приготвило за своя благодетел.

Да, винаги когато имам тази възможност ще помагам, каза Марин Рачев, като припомни, че в миналото е имало случаи, в които фирмата му е имала затруднения. Наградата се печели за втора поредна година от септемврийче. Миналата тя е била отредена за Мариела Табакова.

13rachev3

В Измир Йоана ще вземе участие в програмата на космическия център свързана с приложение на съвременни технологии и тренажори в областта на астрономията, роботиката, астрофизиката и биологията. Програмата е с продължителност от една седмица и се провежда изцяло на английски език, който Йоана е овладяла в родното школо. Педагогическият съвет на училището е взел решение да награди умното момиче с двеста лева от бюджета на училището.

13rachev4