Китайска хеморагична септицемия от десет години насам системно убива дивите зайци, съобщи шефът на ловно сдружение „Марица 1999“ – Васил Байлов. Болестта е докарала нещата до там, че в момента популацията на дългоухите силно е намаляла и авджиите се въздържат да стрелят по дивеча.

Хеморагична болест по зайците известна като Китайска болест, Хеморагична септицемия, Вирусен хепатит, Хеморагичен хепатит и т.н. са все синоними на най-опасната болест по зайците. Хората най-добре кратко са я кръстили – чума. Най-чувствителни са младите животни на възраст 40-50 дни. Предаването на заразата става чрез директно или индиректно общуване, назално, конюнктивално, но най-често чрез заразена храна и вода – орално. Вирусите се излъчват с всички секрети и екскрети от болните, така че за часове цялата околна среда вече е инфектирана.

Не малък принос за смъртта на симпатичните животинки имат и чакалите, чийто брой лавинообразно нараства през последните години. Освен за развъждането на зайчетата, те пречат и на сърнетата, тъй като ареалите им на развъждане се припокриват и малките на сърната стават лесна плячка на дивите кучета.