Розоберът в Стрелча стартира преди ден, а началната изкупна цена за килограм цвят бе 2.20 лева, като до края на вчерашният ден тя стигна 2.60 лв. Днес първите рози бяха изкупени по 3 лева за килограм, разказаха производители. Възможно е стойността на килограм дъхави венчелистчета да стигне и 3.50 тъй като това се определя от търсенето и предлагането. В община Стрелча тази година са разкрити 20 пункта за изкупуване на розов цвят, като преобладаващо фирмите са от Стрелча, Пловдив, Казанлък и Карлово.
Реколтата засега е добра, като добивът е между 500 и 800 килограма, но някои стопани получават и около тон розов цвят от декар.В Стрелча отглеждането на рози е основен поминък на населението и обработката на площите се извършва по най-добрия начин. Над 1000 семейства се занимават с рози като някои от тях имат площи до 10 декара. При активната кампания по прибирането на розовия цвят те започват беритбата сутрин в 4.00 часа и приключват късно вечерта.
За производството на 1 кг розово масло са необходими 3.5 – 4 тона розов цвят. Годишно в община Стрелча се произвеждат около 1.5 – 2 тона розово масло и има около 6 хиляди декара маслодайни рози. От общината информираха, че Празникът на розата тази година ще бъде в последната събота на май, когато ще се отбележи за втори път и Празникът на минералната вода и етерично – маслените култури.