В навечерието на 24 май, точно на празника на Св. Константин и Елена в Самоков бе открит паметник на Константин Фотинов. Той е създаден по желание на местната журналистическа гилдия и се намира срещу едноименната гимназия и близо до някогашната родна къща на К. Фотинов, която е била в района, северозападно от Девическия манастир.

За делото на Фотинов говори Кирил Спасов, директор на Профилираната гимназия “Константин Фотинов”. Поздравление към журналистите в Самоков, към Владимир Георгиев – кмет на град Самоков и към всички граждани отпрати Председателя на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова. Кмета на град Самоков също поздрави всички ученици, граждани, общински съветници, разказа Маргарита Иванова, която е част от творческия тандем – създал паметника.

Паметникът се осъществява по отдавнашна идея на дружеството на Съюза на българските журналисти в Самоков. През изминалата година се навършиха 170 години от излизането /1844 г./ на първото списание „Любословие”, с което Константин Фотинов става първоосновател на българската журналистика. През тази година пък се изпълват кръгли 230 години от рождението му. Константин Георгиев Фотинов (1785-1858) е сред 30-те просветители между Паисий Хилендарски и Марин Дринов, включени в първите списъци на бележити българи. Животът и делото му са добре проучени през последните два века благодарение на оставения от него богат архив и библиотека, както и на кореспонденцията му с огромен кръг негови съвременници. Той е един от създателите на съвременния български език, учител, съставител на учебници, просветител-енциклопедист. Образът на Константин Фотинов е вълнувал самоковци винаги. Съществува негов имагинерен (въображаем, нереален) портрет от художника Ари Калъчев (1890-1958), рисуван за Гимназията в Самоков през 1939 г. Проектът  и изпълнението на паметника е дело на пазарджишките творци: Спас Киричев -скулптор, Маргарита Иванова – художник, Катерина Киричева – дизайн.

Паметникът представлява седнала върху пейка фигура-портрет на големия творец в естествена големина. Фигурата държи в дясната си ръка първия брой на сп. „Любословие”. Зад пейката с фигурата са реализирани  три пана с височина 2 м. Целта на колектива е паметникът освен историческа и туристическа забележителност, да изпълнява и образователни функции. В изпълнение на тази задача върху първото пано /вляво/ емоделиран релеф на заглавната страница на първия брой на сп. „Любословие” от 1844 г. На второто пано /средното/ са изобразени илюстрации от списанието на животни и др. Кратки сведения за творческата дейност на Фотинов  са дадени на третото пано /дясното/. Паметникът е изпълнен в материал бронз. Реализиран  в град Пазарджик от Патър Стойчев – леар.