Народният представител от БСП – Янаки Стоилов, председателят на редакционните съвети на „Земя“ и „Русия днес“, председателката на Национално движение „Русофили“ – Светлана Шаренкова, кметът на Стрелча – Иван Евстатиев, Петя и Николай Шопови и десетки подбрани гости присъстваха днес на премиерата на книгата „Последният ПЪРВИ на Пазарджик“ – Борис Димитров. Датата не е случайно избрана, защото човекът замал поста Първи секретар на БКП в Пазарджик през ноември 1989 г. днес навърши осемдесет години. Тържеството по този повод се състоя в ресторанта на хотел „Тракия“, а рожденикът – мемоарист бе поздравен чрез поздравителни адреси от президент Георги Първанов, лидерът на БСП – Михаил Миков, обл. управител Трендафил Величков и още много хора, с които е работил през годините.

31boris2 31boris3 31boris4 31boris5 31boris6 31boris7 31boris

Кратко представяне на книгата бе направено от редакторката й Стефка Венчева. След което поздравления към юбиляря поднесе народният представител Янаки Стоилов, последван от Димитър Иванов, зет му Иван Евстатиев, Катя Данчева, Продрум Димов.

В различни етапи на живота си Борис Димитров е работил с всеки един от присъстващите в залата, за хората книгата е не само ценно четиво, а и завръщане към годините на социализма. По желание на автора, книгата е структурирана в раздели касаещи работата на Комсомола, образователното дело, икономическото развитие, спорта. Любознателният читател ще се срещне с фигури от световно значение като Михаил Горбачов. Ще научи за работата на Борис Димитров като Генерален консул на България в Коми, както и десетки случки от личния му живот.

Последната част на книгата бе изненада за юбиляря, тъй като в нея са публикуванилични  обръщения на неговите внуци Борко и Ивка, дъщеря му Марияна и съпругата му Кипра.