„Космическият абстракционизъм на Васил Иванов“ е изложба и съвместен проект на няколко организации – ХГ „ Станислав Доспевски”, Клуб за Фантастика, Евристика и Прогностика „ Аркадий и Борис Стругацки” град Пазарджик, KulturLab и Бяло братство. Поводът е 40 години от създаването на клуба по фантастика в град Пазарджик, съобщи кураторката Ани Стойкова.
Изложбата се осъществява благодарение на предоставената частна колекция на изкуствоведа Калин Николов – изследовател на творчеството на художника фантаст. Филмът „Пътят към Плеядите”на Димитър Грива за Васил Иванов е любезно предоставен от Бялото братство.

01vasil

Васил и съпругата му балерината Елисавета Йосифова

„Гражданинът на 21-ви век”! Така го нарича поета изкуствовед Кирил Кръстев в едно свое есе посветено на него!Васил Иванов е роден в град София, през 1909 г. и приключва живота си през 1975 г. отново в София. Завършва Живопис в Национална художествена академия през 1939 година, в класа на Никола Ганушев и Никола Маринов. Принадлежи към кръга на „Новите художници”, които реформират българското изкуство през 30-те, и е част от „Бараците”, художник с ярко изразен модерен светоглед. Интересува се от импресионизъм , като рисува предимно пейзажи и портрети, но този негов интерес бързо сменя посоката към абстрактното изкуство.

С първите полети в около земното пространство на Юрий Гагарин и Леонид Леонов, космосът като тематика навлиза в българското изкуство и в частност в изкуството на Васил Иванов. Интересите му към фантастичното, преплетени със знанията му за началото на човешката цивилизация, дават началото на космическият цикъл рисунки с бяла креда върху черна хартия през 60-те.

Фантастични архитектурни елементи, митологични богове и странни съоръжения надничат от ту малкия, ту голямо-форматен лист. Те карат въображението на зрителя, а дори и на изследователя да търсят връзка с интересите му към Изтока, практикуването на йога и принадлежността му към Бялото братство. Дългогодишният му аскетичен живот в малка дъсчена барака на улица „Елемаг” в София, известна като част от квартала на Белите братя, допълнително прави тази личност обгърната в мистичност и твърде различна от представите ни за личностите от художествения живот на социалистическото общество.

Васил Иванов живее и в чужбина, където успява да покаже голяма част от произведенията си. Притежатели на негови творби са писателя Ромен Гари, Петър Увалиев, Юрий Буков /който му помага да остане за известно време във Франция/, вероятно местни изкуствоведи в Лондон, където прави няколко изложби и е добре приет още през шейсетте години.

Изложбата ще бъде открита на 5 юни, в 18 ч., в къща – музей „Станислав Доспевски“ в Пазарджик.