Пред паметника на Христо Ботев в Белово днес се стекоха жители от града и населените места, за да изразят своята почит и признателност към войводата, останал завинаги на 28 години, и героите паднали за свободата и независимостта на България. С кратко слово и програма бе припомнена саможертвата на българските синове и дъщери, а поднесените пред паметника венци и цветя бяха доказателство, че днешните беловци уважават и се гордеят със своето минало.

02belovo 02varev

Вълнуващ момент в честването бе връчването на медали и грамоти от Министъра на отбраната и подаръци от община Белово на граждани на общината, ветерани от ІІ световна война. Въпреки своите 95 години Иван Михайлов от кв. Малко Белово, един от тримата наградени, бе дошъл на честването и подкрепян от своята дъщеря поднесе цветя пред паметника на войводата Ботев. На другите двама, деветдесет и шест годишния Станоя Клинов от с. Аканджиево  и Никола Рибников от с. Мененкьово, поради невъзможност да присъстват, наградите и подаръците ще бъдат занесени в домовете им.

1 юни - площад Освобождение

Детски гласове огласиха обновения площад „Освобождение” на Белово пък, вчера – 1 юни, съобщиха от общинска администрация. Денят на детето бе отбелязан с организиран от общината детски празник. От обяд до 19.00 вечерта деца от различни възрасти се забавляваха на надуваемия батут и електрическото влакче. Малки спортисти от клуб по джудо „Рока” направиха демонстрации на своите умения. За веселото настроение и на деца, и на родители се погрижиха аниматорите от агенция „ПартиМиро”, които с разнообразни забавни игри и танци вдигнаха настроението. Детските лица бяха преобразени с помощта на художници в Мики Маус, котета,  мечета и др. Прекрасна голяма торта палячо, изработена от местната  фирма ЕТ „Лазаринка и Георги Близнакови” , зарадва малчуганите, почитатели на сладките изкушения.