Брациговската общественост се събра под палещите лъчи на жаркото слънце на площад „Централен“, където вчера тържествено бе открит реновираният Пантеон на славата. Отбелязана бе и 25-та годишнина от основаването на Общинската структура на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва Брацигово, съобщиха от общинска администрация.

Особено вълнуващо за всички бе и присъствието на двама от участниците във Втората световна война брациговци – Димитър Дименов и Станко Граматиков. Те бяха наградени с почетни грамоти от Началника на Областния военен отдел в Пазарджик. Почетни грамоти получиха и Никола Костов и Васил Кабов.

След заупокойната литургия отслужена от свещеник Христо Булев слова прочетоха директорът на ГИМ – Брацигово Екатерина Дамянова и председателя на ОбС на СОСЗР – Брацигово. Последва ритуално развързване на трикольорната лента от градоначалника Васил Гюлеметов и заместник председателя на Народното събрание – Янаки Стоилов.

Вратите на Пантеона на славата бяха широко отворени за посещение през целия ден.
Прочетен бе поздравителен адрес изпратен от генерал лейтенант офицер от запаса Стоян Топалов – председател на СОСЗР – София.

В минута мълчание бе спазен най-българския ритуал – цял народ да падне на колене пред онези свои предшественици, които дариха живота си за свободата и независимостта на Отечеството.
Паметта на 247-те брациговци положили костите си по бойните полета на България бе почетена тържествено в деня на Ботев и загиналите за национално освобождение.
Защото „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира…“Тези безсмъртни стихове на Ботев посвети на героичната смърт на Хаджи Димитър звучаха с пълна сила и за всички онези, които подариха живота си в името на България.