Скулпторите от пазарджишката творческа гилдия приеха да коментират новооткрития паметник на българския цар Самуил в София, който разбуни духовете със светещите си очи.

08leon

 

Започвам с това, че в България като се направи нещо, веднага се намират хора, които да го охулят, каза шефът на ХГ“Станислав Доспевски“ скулпторът Леон Бабачев.  Не мога да коментирам работата на свой колега, по простата причина, че не съм я виждал на живо, но Александър Хайтов е много добър като автор. Паметникът не е лош като изпълнение, а що се касае до очите, преди да бъде реализиран проектът вероятно е минал през нечие одобрение. Според мен паметникът изглежда добре.

06spas

В четвъртък ще отида да го видя, каза скулпторът Спас Киричев, като подчерта, че проектът на Александър Хайтов е бил най-добрият от проведения през миналата година конкурс за неговото осъществяване. Виждал съм другите проекти и мога да кажа, че Александър Хайтов се е справил отлично. По отношение на очите, той не е направил нещо ново. В тях той е вградил бял камък. Спомнете си главата на Севт, тя също е бронзова, а на мястото на очите има зелен камък. Статуи от бронз с вградени очи има още в Древен Рим. Така че този прийом се ползва в скулптурите. Не разбирам защо не се уважава труда на колегата, който е направил наистина нещо значително. Всеки труд трябва да се уважава и да се подхожда толерантно към творческите решения. Не разбирам мнението на колеги, които тръгнаха да охулват без да вземат предвид и обясненията, които дава Хайтов. Той разказва, че е инкрустирал камъка, за да противопостави погледа на владетеля на избодените очи на неговите войници.

07SAMUIL1