Имах навремето желание да направя проучвания на древния град Баткунион, който се намира в землищата на днешните Паталеница и Баткун, разказа проф. Николай Овчаров.

Българският Индиана Джоунс обаче се отказал от тези намерения след като започнал проучванията на Перперикон. Това е основната задача на моя живот, сподели историкът. Той е щастлив, че благодарение на него чрез Татул и Перперикон туристите в Кърджали се увеличават. Това определено помага на местния туристически бизнес, казва професорът. През това лято той ще работи и по крепостта Урвич.

Според него нашата област има заложби да привлича туристи с историческите си забележителности. Той препоръча на директора на РИМ – Пазарджик – Борис Хаджийски да намери сериозен археолог, който би се заел с Баткунион. Въпреки желанието си, той не може да се заеме с този обект, защото работата по него изисква сериозно себеотдаване и средства, за да се раелизират целите. Проучванията на Перперикон са стартирали през 2002 г., а едва сега те дават отражение върху местната икономика в Кърджали, твърди професорът. Опитът му сочи, че има обекти, които могат да отнемат и цял човешки живот, а въпреки това да останат непроучени.

Проф. Овчаров е приятел на кмета на Стрелча – Иван Евстатиев, той е и една от причините да се създаде паметникът на кирилицата в Монголия. Обединихме усилията си и паметникът вече е факт, казва историкът, който е горд, че всеки тръгнал от летището към столицата Улан Батор ще мине край новата придобивка на далечната държава.