Според летоброенето на масоните на 24 юни започва 6016 година след светлината. Еньовден според църковния календар е денят на рождеството на Св. Йоан Кръстител, а според масоните на Великия творец, създател, ваятел, Велик архитект на Вселената. А това е Слънцето – изначалието на човешкото посвещение.

Новото в света на българското масонство е това, че те за първи път посрещат празника си обединени. До сега съществуваха две масонски ложи, които вчера се събраха в една. Масоните в България посрещнаха велики зидари от Германия, Швейцария, Америка, Италия. Обединението на ложите закъсня, тъй като българските масони изпратиха чартърен самолет за лидери на братски ложи от цял свят, които се бяха събрали в Румъния.

В езическите времена на Еньовден се събирали целебни билки. Те придобиват своите сили в нощта на лятното слънцестоене и се берат рано призори, окъпани от росата.

Денят е важен и за иманярите. Смята се, че заровено съкровище блести и се издава в нощта на Еньовден. Вярва се още, че родените в деня на лятното равноденствие и дните след него са благословени. Празничният ден си има и своя билка – жълтото еньовче, което наподобява слънцето.

За да не сме сами, денят се чества не само на Балканите, но и в Русия и Украйна, където го наричат Иван Купола, и от келтските народи. Англичаните го отбелязват на едно от чудесата на света – “Стоунхендж”, а в Япония това е празникът на цъфналата вишна, на който се гадае и оризовата реколта. В залисията на празника да не забравят да почерпят имениците Еньо, Енчо, Йоан, Йоана, Яни, Яна, Янка, Янита, Янко, Янчо.