Еньовден  – 24 юни, е голям християнски празник, с който Църквата отбелязва рождението на Св. Йоан Кръстител, който предсказва раждането на Спасителя – Иисус Христос.

В народния календар този празник заема важно място. Тогава Слънцето за последно „лудува“, а след това започва да умира и оттук насетне „Св. Еньо започва да си кърпи кожуха и се стяга за зима“, слънчевата енергия започва да намалява.

Дали заради Слънцето, което по това време на годината е най-силно и весело или заради самотният живот на Йоан Кръстител в пустинята, където той оцелял благодарение на вълшебните природни растения. Еньовден е най-близкият празник до деня на лятното слънцестоене, с който древните са отбелязвали началото на новата година. Обичаите и обредите и до днес се свързват с пътя на небесното ни светило и култа към него.

24Cecenca 257(28)

Освен всенароден, Еньовден е и празник на знахари, магове, врачки, билкари, бродници и житомамници – с една дума, всички, които се занимават с билки и билколечение. Този ден е и ден на билкаря, защото е свързан с брането на лечебни билки. Старите хора казват, че „Бог е дал и болката и билката за лек.“ Смята се, че на този прекрасен летен ден – един от най-дългите в годината различните треви и билки имат най-голяма лечебна силаособено при изгрев слънце, защото в нощта срещу Еньовден, звездите „слизат на Земята“, дарявайки всички треви с огромна лечебна сила, каквато по друго време те нямат.

Според нашите баби през нощта срещу Еньовден билките придобиват голяма магическа и целебна сила, която изчезва с изгрева на Слънцето. Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява, Слънцето „трепти“, „играе“ и който успее да съзре това, ще бъде здрав през цялата година.

Народът вярва, че и водата на този ден има лечебни свойства. Слънцето се окъпва във водата и дарява лечебна сила на всички изворчета, ручеи, реки и езерца, преди да тръгне на зима, в нея се къпели и 77-те болести. После се отърсва, и росата, която пада, е с особена магическа сила. Затова има и обичай всеки да се измие или окъпе този ден в река, езеро или извор по изгрев и да се отъркаля в росната трева за здраве и успешно преодоляване на всички болести.

Нощта срещу празника се берат любовни и разделни билки, правят се гадания и магии. На сутринта от набраните билки се оплита венец, през който всеки се провира за здраве. Билките във венеца трябва да са 77 и половина, колкото са и болестите. За 77 болести цяр има, само за половината болест – няма. И точно за нея е половината билка, която определени хора знаят как да намерят.

Знахари и лечители излизат да берат билки още в нощта преди празника. Най-чудодейните лекарства се правят докато билките са още пресни, не са загубили силата си, и затова се варят още същата нощ. За да имат те най-голяма магическа сила, се търси старо изоставено огнище на място, потайно и трудно достижимо от хората.

Билките са толкова много, колкото и вълшебствата, които творят отварите от тях. По-известни и основни съставки на магическото биле са чемериката, пелина, тинтявата и перуниката, игликата и росена, комунигата, изтравничето и обезателно цъфтящото по това време еньовче. От набраните билки жените правят еньовски китки и венци, които окачват на различни места у дома и през годината се използват за лек. А под големия еньовски венец всички минават за здраве, благодат и плодородие. Еньовденският венец се пази през цялата година до следващият празник, с неговите билки се церят болните през годината.

24eniovche

Във фитотерапията еньовчето e широко използвано лечебно растение за нормализиране функцията на щитовидната жлеза. Подобрява лимфният дренаж (отток) и се бори с целулита като подобрява течливостта на лимфата и намалява пропускливостта (пермеабилитета) на лимфниte съдове. По този начин предотвратява „излизането“ на течности от съдовете и развитие на лимфен застой.

Жълто еньовче или  Еньовче същинско – Galium verum, Bedstraw е билка с отводняващо и противотуморно действие.

24eniovche2

Цъфти от май до юни. Ползва се надземната част, брана по време на цъфтеж. Цветовете са събрани в дълги, гъсти, метличести съцветия. Венчето жълто, широко 2.5-3 mm, с тръбеста основна части и разделена на 4 остри дяла горна част. Чашка липсва.

Употребяема част:   стрък от еньовче – Herba Galii veri.

Лечебно действие и приложение:  стръковете от еньовче имат диуретично, адстрингентно и противовъзпалително действие. Използва се при стомашно-чревни заболявания, прочиства бъбреците, черния дроб, панкреаса, далака. Мария Требен препоръчва Еньовче при заболяване на щитовидната жлеза, действа пикочогонно и спазмолитично. Използва се за терапия на депресия и снемане на нервното напрежение.

Начин на употреба: 1 супена лъжица от билката се залива с 500 мл вряща вода. Пие се по 1 винена чаша 3 пъти на ден преди ядене.

ВАЖНО: Не вземайте билката с препарати, предизвикващи чувствителност към светлината, каквито са някои антибиотици – този ефект може да се усили. Не пийте отвара от еньовче, ако приемате антидепресанти, влияещи на серотонина. Тази билка намалява ефикасността на противозачатъчните хапчета и на някои медикаменти против астма.

Имен ден празнуват: Енчо, Еньо, Йоан, Йоана, Йоанна, Яна, Янаки, Яне, Яни, Янина, Янка, Янко, Янчо, Янкул, Янчул и др. 

ЧУДЕСАТА

В полунощ срещу Еньовден небето се отваря – стават чудеса. Сънищата са пророчески. Звездите слизат на земята и се къпят в застиналите вълни на морето. Всички тези природни явления въздействат на цветята и тревите, придават им целебна сила и омая. Еньовден е най-виталния ден през годината, когато Слънцето е в зенита си. Той бележи и средата на годината и като такъв е и ден за равносметка.