Първата си самостоятелна изложба в Пещера ще покаже утре известният и изключително талантлив и интересен автор Борис Резов. Името му е много популярно в родния Пазарджик, но той никога до сега не е гостувал в галерии извън него. Така започва разказа си изкуствоведът Ани Стойкова. Творчеството на Резов и много повлияно от Димитър Казаков – Нерон, който в продължение на осем години е негов изключително близък приятел и учител в областта на изобразителното изкуство. Дружбата им започва през шестдесетте години на миналия век, когато Нерон попада в Пазарджик по разпределение. Той току що е завършил Художествена академия, но трябва да започне да прави плакати за пазарджишко предприятие. В този занаят го вкарва именно Борис Резов, прецизен в рисунъка, богат на идеи.

27any2

Нерон се отблагодарява с уроци от всякакво естество, той смело излага тънкостите на които са го учили във Висшето рисувално училище, но дава и много от личната си интерпретация по отношение на смесването на техниките и боите, материалите, върху които човек може да покаже таланта си.

За първи път в Пазарджик Нерон се осмелява да рисува върху нетрадиционни материали като салфетки, амбалажна хартия, захвърлени от употреба дъски. Резов смело го следва и така стига до собствения си стил, който е запомнящ се и все още звучи изключително свежо, казва Ани Стойкова. В изложбата пещерци ще видят тридесет работи, които са направени на амбалажна хартия с туш. Те са рисувани през далечната 1985 г. , а в момента Резов е на 85 години.

Откриването на изложбата ще бъде утре от 17.30 ч., в ХГ“Веселин Стайков“, в Пещера.