Тонове домати и краставици ще застелят пътищата край Пазарджик през другата седмица, ако не се вземат спешни мерки срещу нелегалният внос на зеленчуци, както и ако не се събира ДДС – то на вносните домати и краставици, това заявиха днес производители на борсата в Огняново.

Чуждите зеленчуци пристигат в страната на символични цени, държавата е длъжна да установи тотален контрол над това какви количества се внасят и дали е платено ДДС – то върху всеки тон, освен това на каква стойност той влиза в страната.

При заобикаляне на закона и внос без документи търговецът вече е с двадесет процента по-ниска цена от тази на нашите производители. Съответният държавен чиновник служител на митница или НАП, като си е затворил очите е ощетил държавата с тези двадесет процента, твърдят производителите. На хиляда тона домати, държавата губи около 100 000 евро, ако цената на домата е 50 цента за килограм.

Десислава Танева, през април съобщи, че са взети мерки за контрол и ограничаване на нелегалния внос на зеленчуци. „Има ръст на събрания ДДС върху вноса на меса, зеленчуци и плодове, това е един от проблемите. В момента се взимат мерки и със сигурност нелегалният внос е минимален“.

50 стотинки за килограм български домати – това бяха цените на големите оранжерийни производители на борсата в пазарджишкото село Огняново. По-ниска е и цената на краставиците, те се предлагаха по 40 ст., при цена на вносните от 70 ст.

Не може домат от 3000 километра да има същите качества, каквито домат, откъснат преди 5 часа, жалваха се производителите. Те се оплакаха и от намалени субсидии.

В момента основната субсидия за качествена продукция е приравнена на декар. За 1 декар даваш 10 000 лева, а субсидията стига, колкото да се покрие работното облекло. На всичкото отгоре търговските вериги се ослушват, искат еднаквост на доматите, а българските производители нямат такива машини, че така да опаковат, както в Полша, оплакаха се производителите на зеленчуци и плодове.

Те поискаха среща с премиера Бойко Борисов, за да поговорят дали иска българската нация да бъде хранена с качествени зеленчуци и плодове или ще бъде тровена с чужд внос. Реалната стойност на доматите трябва да е 80-90 стотинки, а веригите ги вземат на по 60.

Поводът да се съберат в Огняново 13 от най-големите оранжерийни производители е бил Денят на отворените врати, организиран от Асоциацията на оранжерийните производители в България. Предварително е било обявено, че днес те ще продават на промоционални цени.

* Снимка – dariknews