Величковските монети са едва с три процента подкрепа в конкурса на „Стандарт“ – „Чудесата на България“. На първа позиция от старта на кампанията е Панагюрското златно съкровище, а второто място достойно се удържа от Равногор и откритото в него съкровище.

Ето каква е историята на Величковските монети:

През есента на 1937 г. работници от каменна кариера край село Бошуля, Пазарджишко, попадат на малко изящно глинено съдче. В желанието си да видят по-бързо откритото от тях „имане” , те счупват гърненцето и разпределят помежду си намиращите се в него сребърни монети. После, както често се случва, един от тях не се стърпява да се похвали с необикновената си придобивка и след доста перипетии властите успяват да приберат десетте монети. Предполага се, че монетите са били повече на брой и част от тях изчезнали преди намесата на властите. Сребърните монети са първите, отсечени по българските земи. Те дело на траките и датират от V в. пр.н.е. Тогава все още в древна Тракия не са се образували държавици, а тя е населявана от отделни племена. През този период е възникнало т. нар. тракийско племенно монетосечене.

28moneti

 

28Deroni

28monet

По характера и съдържанието си съкровището от село Величково е единствено в света.Десетте едри монети са от един и същ тип номинал. Те са направени от сребро, всяка има диаметър 35 мм и тежи 40,3 г.
Върху лицевата им страна е изобразен брадат мъж, облечен с дълга дреха (хитон), седнал в двуколка, теглена от два вола. С дясната си ръка той размахва камшик. Над вола – като колело от едри зърна с осем спици – е представено слънцето, а под него, от земята, израснала полупалмета (стилизиран палмов лист). За изобразения върху монетите мъж някои учени предполагат, че е Хермес – бог на търговията и едновременно божество, което води води душите е задгробния свят. Сред траките Хермес бил на особена почит и владетелите се стремели да свържат произхода си с неговия, за да придадат божествена същност на своята власт.
На обратната страна на монетите има вдлъбнат квадрат, в който релефно са изобразени в профил три крака на силен (митологично същество, което се представя като къдрокос мъж с рога и копита). Те са така свързани в основата с, че образуват трискел – симетрична фигура, чиито краища могат да се впишат в окръжност. Трискелът символизира вечно бягащото и залязващото слънце.

Имаме право да подкрепим до двадесет от участниците в конкурса на „Стандарт“ по време на първия етап. Ако желаете да гласувате за трите местни съкровища можете да го направите тук