Тричленен отбор от Пазарджик и Шумен ще представи България на международно състезание по дебати в Чехия, през следващата седмица. Александър Венчев от Пазарджик, Румен Маринов и Ралица Белчева от Шумен, ще влязат в надпревара с още десет отбора от различни страни на Европа.

Темите са предварително зададени, поясниха участниците. Интересно е обаче това, че дебатите се провеждат изцяло на английски език, а непосредствено преди началото на състезанието, отборите научават дали ще дебатират в полза на една теза или против нея.

Една от темите е: Трябва ли държавата да дава пари за изкуство, което е абстрактно и неразбираемо за голяма част от хората? Има теми в областта на политиката, икономиката и правото, разказаха учениците.

За да заминат на състезанието, те събраха средства на платформата www.indiegogo.com. Хора от цял свят им помогнаха да осъществят пътуването и престоя си в Оломуц, на двеста километра от Прага, където те ще останат в рамките на една седмица.

Александър Венчев е ученик от ЕГ“Б.Брехт“ в Пазарджик, той изучава английски и френски език и е амбасадор на училищния клуб „Дебати“. Заедно със своите съотборници от Шумен той взе участие в Национално ученическо състезание по World Schools дебат, което се състоя преди седмица в София.