Съботата е свещена само за евреите, всички останали могат и да поработят, особено ако това ще им достави и удоволствие. Така казва любителката билкарка и гъбарка Ганка от Пазарджик. От години насам тя събира билки, предимно за лична консумация. Познава лечебните им свойства и често черпи гостите си с вълшебни елексири. Като например ароматен сироп от бъз.

Тя вече се е запасила с него, но все още ако проявявате интерес можете да го наберете във високите части на областта, където той тепърва започва да цъфти. Не по-малка е и ползата от сиропа, който можете да си приготвите от еньовче или липа.

P1340223

В градината на Ганка расте босилек и риган. Има голяма разлика между градинския риган и този, който берем по ливадите. Дивият е много подходящ за чай в компанията на жълт кантарион и листа от дива малина. Градинският риган се ползва за овкусяване на гръцка салата, а босилекът е незаменим при случаите, когато трябва да си направим „песто“.

Но в момента Ганка се е запасила с малко джобно ножче и тръгва на „лов“ за манатарка. Тя предпочита да суши деликатесната гъба и цяла зима радва семейството си със сосове. В момента можете да откриете първите за сезона гъбки. Те започват да се появяват в началото на юли, а от средата на месеца са в изобилие. Младите и не наядени от гризачи и червейчета са най-вкусни, разказва Ганка. Другите и любимки са сърнелките, сърненките и челядинките.

P1340224

Тя бере гъби и билки, защото по този начин се разтоварва от работата си. Признава, че любимата билка е мащерката, заради уханието си, а също така защото може да се намери само в планината. Там е истинската отмора за мен и семейството ми, край морето не се чувствам така добре, както сред прохладата на боровете и елите, споделя дамата.

Как да сушим манатарките?

Преди да сложите за сушене манатарките трябва да бъдат основно почистени от пясък, листа, борови иглички и други примеси от гората. В този случай може да помогнат един от домашните уреди например вакуум или сешоар. В никакъв случай не мийте гъбите, защото после много по бавно ще изсъхнат, ако времето не много топло може някои парчета да загният, и това както се досещате, ще се отрази на вкусът им. Следователно може просто избършете с леко влажна кърпа, това ще бъде достатъчно. Друго нещо много важно е да изберете подходящо място за сушенето на манатарката, то трябва да бъде проветриво и задължително на сянка, защото от слънцето те ще загубят най-ценните си качества. При по-малките манатарки не е нужно да разделяте пънчето от капачката, просто се нарязват на средно тънки филийки и ги нареждате на мястото, което сте избрали да ги сушите.

P1340213