Вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова и кметът на община Велинград Иван Лебанов откриха тазгодишното издание на празниците на културата в СПА Столицата на България и Балканите. За 43-ти път жителите и гостите на курорта имат възможност да изберат нещо от богатата програма от концерти, фолклорни спектакли, театри, изложби, литературни вечери, танцови изяви и много други от културния афиш на общината.

В своето слово кметът Иван Лебанов заяви, че за разлика от други общини, където организират профилирани концерти – джаз или рок фестивали, то във Велинград са се постарали да предложат по нещо за всеки вкус. „Нашите празници наистина са уникални. Те са уникални с това, че в тяхната програма има за всекиго по нещо. Желанието ни е наистина да достигнем до всеки жители и гост на Велинград. Запазваме традицията от 43 години, като стартираме с парад на духови оркестри и мажоретни състави и в същото време ежегодно допълваме програмата с нещо ново. Така е и и тази година. От сцената на празниците пожелавам успех на всички участници в програмата. Обявявам празниците за открити!“, заяви кметът Иван Лебанов.

105velin

Изключително емоционално бе словото на вицепрезидента на Република България Маргарита Попова, която е родом от Велинград. „Скъпи мои съграждани, скъпи велинградчани, скъпи гости на Родопа планина и гости на нашия обичан и прекрасен град. Благодаря Ви господин кмете за отправената към мен покана да присъствам на откриване на тези празници, но ако трябва да съм честна трябва да кажа, че дори и да не бях получила покана пак щях да дойда. Съгласна съм с Вас, че нашите празници са уникални, не само защото покриват различни спектъри и предлагат за всекиго по нещо, а защото моите съграждани са уникални. Това са хора, които са известни с голямото си гостоприемство и смятам, че и днес го доказват. Гордея се с това, че съм родена във Велинград и тук наистина се чувствам у дома си“, заяви вицепрезидентът г-жа Маргарита Попова.

Гости на официалното откриване  бяха още заместник председателя на Народното събрание Янаки Стоилов, Владимир Константинов от Руския културно-информационен център в България, председателят на Общински съвет – Велинград Дияна Кехайова, заместник кметовете на община Велинград и общински съветници.

Тържествената част от празниците стартира с грандиозен концерт на Руслан Мъйнов и Държавния симфоничен оркестър – град Шумен с диригент Левон Манокян.

105ruslan

В продължение на няколко години в рамките на велинградските културните празници, се наложиха така наречените тематични дни и емблематични прояви, които са сред най-очакваните от многобройната публика. В програмата „От Русия с любов” ще бъдат представени руски традиции, изложби и театрална постановка по А.П.Чехов, по съвместна инициатива на сдруженията „ Славяни” и „ Русофили” със съдействието на Руския културно –информационен център и руското посолство у нас. Шести юли е определен за децата и техните родители в проект „Весела ваканция 2015”, който включва интерактивни игри „Безопасно лято”  , открито ателие „Всички сме специални и неповторими”, спортни надпревари. За шести път и при огромен интерес ще се проведе националния детски конкурс “Дъга над Клептуза”. На 11 юли ще се проведе и четвъртото издание на фолклорния фестивал «Хоро при извора».  На връх рождения си ден, 17 юли, самостоятелен концерт ще има и велинградския талант Мариам Маврова.

За първи път през тази година програмата на Велинградски празници на културата ще предложи възможности за свободното време на децата и младежите по време на лятната ваканция. Проекта е съвместна инициатива на Община Велинград, Местна комисия за борба с противообществените прояви, Консултативен съвет – младеж, Комисия по наркотичните вещества и Център за настаняване от семеен тип. В рамките на празниците тази година е предвиден и планински поход « « Искаме зелен и красив Велинград», както и много други прояви, спектакли, инициативи и концерти. Културните празници на Велинград ще завършат на 19 юли с концерт на Васил Найденов.