18sveti ilia

Традиционният събор на Равногор посветен на Свети Илия се проведе днес в едноименната местност край селото. От ранни зори в планината замириса на кебапчета, а гласовете на гайдата се чуваха чак до Атолука. Както си му е редът началото на празника сложи освещаването на курбана за здараве. То се състоя до параклиса и бе извършено от свещеника към храма Св.Св. Петър и Павел в селото. Опашка от жени с менчета, тенджери и кофички се строи чинно пред петте казана, за да вземе от светената манджа за здраве.

Сетне младежи и девойки родени през 1997 – ма извиха хоро, защото по това време на годината се извършва и ритуал по изпращането на осемнадесет годишните. Когато имаше казарма в тържеството се включваха предимно младежите, на които предстоеше да отбият военната си служба. Сега редом с тях застават и момите, а празникът се трансформира в изпращането на студентите.

Каба гайда и дрон видяха едновременно участниците в събора. Повечето от тях бяха донесли палатки, шатри, чадъри и всякакви приспособления, за да си осигурят сянка в жаркия ден. Веселбата ще продължи и след заник слънце.