Теодор Алексдандров спечели надпреварата при мъжете на престижния Фестивал по тенис на маса „Албена Оупън“. На 26 юли  той завоюва титлата при мъжете, като победи във финалната среща румънският национал Александру Казаку. Теодор Александров ще защитава цветовете на СКТМ „Асарел-Медет“ във Висшата лига през този сезон. Припомняме, че през миналия тимът стана държавен вицешампион в елитната дивизия при мъжете.

Представяме ви интервю с Теодор Александров, на Наум Мороз  и публикувано на страниците на „Студентски вестник” преди пет години, въпреки това то звучи доста актуално, прочетете го.

Темата за тениса на маса не е особено актуална за масмедиите в България. Този спорт, с традиции у нас и големи успехи на нашите състезатели, остава, за съжаление, в сянката на по-комерсиалните спортове. За да коригираме донякъде тази несправедливост, от спортната редакция на вестника отидохме при състезателите, за да чуем и тяхното мнение по въпроса.

Теодор Александров е от младото поколение състезатели,  роден  на 20.08.1992 г. във Варна. От 2001 г. се състезава за варненския тенис клуб ,,Корабостроител Булярд 92”. Участвал е на четири европейски първенства и няколко международни open състезания. Ежедневието му е  подчинено на строго разписание – сутрин на училище, следобед в залата – без изключения, всеки ден.

Тази година ще навърши 18 години и ще започне да се състезава при мъжете, повечето от които вече са се изправяли срещу него. Улавям го задъхан и зачервен в паузата между две срещи на шампионската лига в зала ,,Дианабад”, където любезно се съгласява да ми даде интервю.

Как се запали по тениса на маса?

Т. Александров:

За първи път майка ми ме заведе в залата, тогава бях на девет години. Имам по-голям брат, който тогава вече тренираше , а аз не исках, футболът ме влечеше повече тогава. Но след две седмици се запалих и започнах да ходя всеки ден да тренирам. Първата тренъорка ми беше Нина Йоцова.

Всеки ден ли си в залата?

Т. Александров:

Да, след училище.

Къде учиш?

Т. Александров:

В професионалната гимназия по икономика,, Иван Богоров” гр. Варна

Ще продължиш ли да учиш след като завършиш гимназията?

Т. Александров:

Да, според мен най-важното е човек да има добро образование, чак тогава е спортът.

Кой е твоят най-голям професионален успех?

Т. Александров:

На европейското първенство за юноши в Италия(2008г.), постигнах баланс 11 победи и 2 загуби, а на балканиадата(2009г.) постигнах 5-8 място.

Имаш ли бъдеще като професионален състезател в България?

Т. Александров:

Да, мога още да се развивам тук, но в един определен момент ще трябва да се състезавам в чужбина. Но засега мисля да остана тук, поне докато завърша гимназията, пък за после ще му мисля.

Какво според теб е нивото на материалната база в България?

Т. Александров:

Според мен е направо трагично. Mатериалната база не е на ниво, няма и запалени тренъори, които да търсят деца, да търсят таланти. Но най-лошото е, че в цяла България има само три-четири зали, в които могат да се провеждат нормални тренировки.

Много твои колеги и специалисти са единодушни, че заплатите на тренъорите са унизително ниски и това допълнително ги демотивира?

Т. Александров:

Да, за съжаление това е реалността, според мен трябва да се обърнем към спонсорите, за да намерим повече средства и за тренъорите, и за тренировъчния процес. Просто е време някой да се заеме с търсенето на спонсори.

Ти участва и на юношеското европейско първенство в Италия, какви са впечатленията ти от турнира?

Т. Александров:

Аз съм участвал на четири европейски състезания, и на четирите организацията беше уникална, атмосферата е невероятна, кара те да се чувстваш наистина добър състезател, чакаш всяка една среща да започне и да дадеш най-доброто от себе си.

Как се отразяват тези турнири, има ли голям медиен  интерес към тях?

Т. Александров:

Има доста медии, винаги са поне три-четири телевизии, отделно всяко състезание се предава цялото по специализирана спортна медия. Така е на всяко състезание, не само на европейски и световни. Всеки Open, на който съм бил, е бил отразяван в реално време. Унгария, Чехия, Германия и др. имат специални телевизии само за тенис на маса.

По-добре ли са подготвени чуждите състезатели спрямо нашите според теб?

Т. Александров:

Определено да. Първо те имат поне пет-шест лагер-сборове в годината, където играят всеки срещу всеки, второ всеки един състезател има няколко тренъора, които работят   определени техники, а това е от решаващо значение за крайния резултат. Въобще самият процес е на съвсем друго ниво.

Популярен ли е сред децата в България тениса според теб?

Т. Александров:

Не, според мен всяко дете гледа спортовете излъчвани по телевизията, а в България къде децата могат да видят тениса? Дори на републиканското първенство за мъже и жени няма нито една телевизия или вестник. Затова децата гледат футбол, баскетбол, волейбол и др.

Какво е нужно, за да си силен и да побеждаваш?

Т. Александров:

Стабилна подготовка и концентрация преди всеки мач.

Какво ще посъветваш хората, които за първи път попадат в залата?

Т. Александров:

Ще ги посъветвам да гледат внимателно добрите състезатели, как те се държат във всяка една ситуация и да се учат от тях, така се напредва.

Кой е любимият ти тенисист?

Т. Александров:

Калиникос Креанга (Гърция)

Защо точно той?

Т. Александров:

Харесвам атрактивния му стил на игра, държането му на състезания, плюс това той има един от най-добрите back-hand-и в света.