Председателят на Сдружението на частните предприемачи и работодатели в Пазарджик Евтим Янев и представителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България – инж. Георги Русков, връчиха на губернатора Трендафил Величков протестна декларация.
Това стана днес по време на протеста срещу предстоящото увеличение на промишления ток от 1 август.
Ние, работодателите от град Пазарджик, с протестните си действия изцяло се присъединяваме към Декларацията относно „Повишаване ценовата добавка „задължение към обществото” от 1 август 2015 г. на национално представените работодателски организации в България.
Над българските индустриални предприятия е надвиснала заплахата от 15 – 20 процентно повишаване на цената на електроенергията“, се казва в документа. Работодателите от Пазарджик настояват за запазване на сегашната цена на добавка „задължение към обществото” до пълното разкриване на резервите в електроенергетиката и причините за натрупаните дефицити, незабавно приемане на пътна карта за преструктуриране на сектора и реформи за отстраняване на всички фактори,които водят до неефективно управление и задълбочено обсъждане на резултатите от законодателните промени, както и на резултатите от разкритите нарушения и намалени разходи в сектора, и тяхното отразяване при определяне на новите ценови добавки за стопанските потребители.
В протестните действия днес се включиха над триста работници от най-големите пазарджишки фирми.

Солидарен съм с вашите искания, заяви областният управител на Пазарджик Трендафил Величков пред представители на сдруженията на работодателите от град Пазарджик, които се срещнаха с него в кабинета му след провелия се протест пред областната администрация срещу промяната в цената на електроенергията и добавката „задължение към обществото“. Не бива да се търси противопоставяне в обществото, а диалог и постигането на разумни решения, каза Трендафил Величков и допълни ,че подкрепя идеята за изготвянето на пътна карта за реформи в сектор енергетика. Решението на Народното събрание за тази пътна карта трябва да бъде прието с необходимия консенсус, както бяха приети други важни решения за страната и обществото, каза Величков.

Областният управител Трендафил Величков ще представи декларацията и исканията на пазарджишките работодатели пред Министерски съвет и пред ръководствата на всички парламентарно представени политически партии и Комисията по енергетика в Народното събрание.