Втори ден пожарът на сметището край Капитан Димитриево бълва дим, сякаш след малко ще избухне вулкан. Задушливият пушек се стеле в равнината наоколо, а институциите ни уведомяват, че двуседмичния мониторинг не е дал отклонение от нормите. До тук – добре. Само дето много смърди. И на никой не му пука. С изключение на потърпевшите от безкрайната воня.

Тровят ни от години, разказва жителка на Капитан Димитриево. Всичко зависи от вятъра. Или го кара към нас или го върти към Алеко. Има и щастливи дни, в които няма дим. Кошмарът се повтаря всяко лято, защото тогава заради жегата боклука по-лесно се самозапалва.

Толкова голям пожар на сметището край Пазарджик през последните две години не е имало, казва и кметът на Капитан Димитриево Иван Златинов. Гори цялото сметище – от върха до асфалта, носи се черен дим в целия регион. Служителите от кметството сигнализираха на всички възможни институции и потърсиха съдействие за по-бързото гасене на пожара.

08smeti6te2

Той бе почти потушен още вчера, но днес отново се проявява на отделни места, съобщиха очевидци.

Община Пазарджик очаква 13 млн. лева, за да започне строителството на регионално депо за отпадъци, съобщи през пролетта кметът Тодор Попов. Освен Пазарджик депото ще обслужва още осем общини в областта.

Площадката на депото е в землището на село Алеко Константиново, като имотът е публична общинска собственост. То ще бъде разположено върху 145 504 кв. м и включва две нови клетки за депониране на отпадък на обща площ около 95 дка.

Прогнозната стойност на строително-монтажните работи е малко над 13 млн. лева без ДДС. Финансирането е за изграждането на първата клетка на площ от 53 дка.

В строителството се предвиждат също преградни диги, система за събиране и отвеждане на филтрационните води, система за улавяне, отвеждане и третиране на депониен газ и други спомагателни съоръжения.

Като част от регионалното депо ще бъдат изградени и входно-изходна зона, електронна автомобилна везна и експлоатационен контролен път.

Ще бъдат направени зелен пояс и ограда около терена. Срокът за изпълнение е не повече от 24 месеца от началото на строителството.

Въпросът е в това, че парите все още ги няма и е крайно време Министерството да чуе воплите на хората от пазарджишко, защото с пожарни коли и жива сила, нищо няма да се реши. Така както не е решено от двадесет години насам. Дотогава огъня ще си гори. Като вечен символ на човешкото безхаберие.

*Снимка – Никола Руков