„Главната цел, която си поставяме като орган, контролиращ осъществяването на ловната дейност в България през настоящия ловен сезон е да се гарантира безопасността по време на лов”. Това заяви днес заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов при откриването на ловния сезон на пернат дивеч в землището на град Съединение.

„Ловът е сериозно занимание и отговорност за истинските ловци, в страната има установени ловни традиции повече от 130 години, като за последните 200 години на територията на страната няма изчезнал нито един животински вид“, посочи заместник-министърът. Това налага стриктно съблюдаване на всички правила както за водене на лова, така и за гарантиране на безопасността на ловците и населението, допълни той.

Заместник-министър Костов призова всички ловци да спазват изискванията на Закона за лова и опазване на дивеча, да следват ловната етика и морал, ловната дисциплина и всички мерки за безопасно боравене с оръжието и наличие на ловно облекло със съответните елементи в ярък цвят, гарантиращи безопасност. Той посочи, че през миналите години е имало множество инциденти по време на лов, които биха могли да бъдат избегнати при спазване на всички правила за безопасност. Зам.-министърът припомни, че е напълно забранена употребата на алкохол по време на лов, като подчерта, че всеки ръководител на ловна  дружинка трябва да направи съответния инструктаж преди началото на лова, както и и да провери изрядността на документите на всички ловци и наличието на ловен билет, членска карта и документи за носене на оръжие.

Заместник-министър Костов връчи на Асен Пиперков, председател на Българския ловно-рибарски съюз специално Обръщение на Ловния съвет към всички ловци в страната, като посочи, че членовете на съюза и всички ловци са естественият съюзник в грижата за опазване на дивеча и горите. От своя страна председателят на съюза подчерта, че техните членове съдействат при опазването на горите, в това число и от пожари, като посочи, че при последните пожари в района на Елхово са се включили като доброволци и 25 членове на ловни дружинки в гасенето на горски пожари, както и 29 за гасенето на пожара в Средец.

Изпълнителна агенция по горите, заедно с държавните предприятия са в пълна готовност за извършване на засилени проверки за спазването на Закона за лова и опазване на дивеча, подчерта и инж. Красимир Каменов, зам.-изпълнителен директор на ИАГ.

Заместник-министър Костов информира, че в момента се води проверка във връзка с бракониерски улов от изминалата нощ на три лопатара и един сръндак до Момчилград. Той заяви, че контролните органи ще бъдат безкомпромисни при налагането на наказания при подобни нарушения.

„Нека заедно пазим гората от пожари!” Листовки със съвети за недопускане на пожари и други за реакция ако възникнат, имаха възможност да получат гостите на курорта „Цигов чарк”. Мерките бяха представени от зам.-министъра на земеделието и храните доц. Георги Костов и зам.-директора на Изпълнителната агенция по горите, инж. Красимир Каменов.

Пред журналисти зам.-министър Костов каза, че през следващата седмица ще бъде въведен уведомителен режим за стопаните, които почистват с огън стърнища и пасища, което е една от основните причини за възникване на горски пожари. Те ще бъдат задължени да уведомяват структурите на РДГ, противопожарните служби, както и общинските или областни служби „Земеделие” по места. Целта е този тип почистване да се следи и да се сведе рискът от пожар до минимум. Като цяло и през тази година най-честата причина за горски пожари остава небрежност – от земеделски стопани, туристи, непожарообезопасена техника и др. Зам.-министър Костов напомни, че средната скорост на разпространение на огън в спокойно време е около 22 км/ч., но при вятър тя може да надмине 70 км/ч. Възстановяването на декар опожарена гора пък може да струва 2000-3000 лв.

08lov