С два месеца е удължено разследването срещу кмета на Белово Костадин Варев и началничката на общинската служба “Земеделие” в Септември Анета Кечева, съобщиха от Пловдивската апелативна прокуратура.

Удължаването се налага заради многото експертизи и разпити на свидетели по казуса. Досъдебното производство срещу двамата бе образувано на девети юни от Пазарджишката окръжна прокуратура.

Според разследването през месеците юли и август 2014 г. при условия на продължаващо престъпление двамата са съставили пет констативни протокола за начина на трайно ползване на общо 222 имота в землищата на град Белово и няколко села в общината без да извършат проверка на място. Срещу Варев са образувани още производства за престъпление по служба с настъпили вредни последици и за сключване на неизгодни сделки.

Според прокуратурата кметът на Белово е поискал преобразуване на 150 публични общински имота в частна общинска собственост с цел да набави облага за себе си и за фирма „Българско земеделско производство“ ООД гр. София, от което са настъпили значителни вредни последици за общината. Варев е сключил четири договора с фирмата, като е продал общински имоти на цена, значително по-ниска от пазарната.

От прокуратурата посочват, че единият договор е за покупко-продажба на 15 800 дка общински имоти на стойност 1 141 748 лева. Вторият е за продажба на 7 634, 055 дка за 819 554 лева; третият – за продажба на 11 имота за 45 554 лева, а четвъртият – за общо 281 имота на стойност 115 923, 76 лева.

По делото ще бъдат разпитани свидетели, общинските съветници в Белово и членовете на земеделските комисии. Ще бъдат изискани фотокарти на землищата, направени чрез сателитни снимки. Ще бъдат назначени техническа-софтуерна, съдебно-оценъчна и икономическа експертизи, допълват от прокуратурата.