Седем ранени за седмица в резултат на катастрофи отчете днес за областта справка на МВР. Тя ще се изготвя ежеседмично по заповед на министър Румяна Бъчварова, а причината е в огромният брой пътно-транспортни произшествия, които се случват по пътищата на страната. Преди нас в таблицата са само София-град, Пловдив и Благоевград.

Статистиката сочи, че водачите в нашата област карат крайно непредпазливо, като не се съобразяват с елементарни изисквания на Закона и Правилника за движение по пътищата. За щастие през изминалата седмица няма смъртни случаи, но за сметка на това от началото на годината до сега по пътя са намерили смъртта си над тридесет души.

Пътните полицаи и служители от звената „Престъпления по пътищата“ и „Сигма“ вече ще могат да санкционират нарушители при установено от тях явно нарушение на Закона за движение по пътищата /ЗДвП/, като не е задължително проверката да се извършва в условията на видео заснемане и аудио запис или по метода на т.нар. “широкообхватен контрол”. За всяко спиране служителят е длъжен да вземе отношение и да издаде съответния административно-наказателен документ – фиш или акт за установяване на административно нарушение. Това влиза в сила от 24 юли т.г., а целта е активизиране на контролната дейност и недопускане на системни нарушения от участниците в пътното движение.

* Снимката е илюстративна

11MVR