Ако все още сте в отпуска и имате възможност, а и най-вече желание, можете да си доставите удоволствието да наблюдавате падащи звезди. Според астрономите утре вечер потокът от метори познат като Персеидите ще бъде най-наситен и видим във високите части на планините. В нашага област има много удобни за наблюдение места. Но за да се доберете до тях ще трябва да го направите преди залез, а също така да се въоръжите с търпение и палатка. Падащите звезди ще бъдат най-много в часовете на зазоряване на 13 август.

Можете да заснемете явлението особено добре, ако сте на Бекови скали край Равногор. Друго подходящо място в близост са Гарвановите скали, те обаче са по-близо до Атолука. Прекрасни местенца има и на Цигов чарк, а също така и край Белмекен r Сърница. Без значение къде, достатъчно е да имате търпение и важно желание, за да видите своята звезда, която да го сбъдне.

Метеорните потоци се пораждат от облаци от дребни частици, които се отделят в космическото пространство в процеса на разпадането на кометите. Когато една комета преминава през вътрешните части на Слънчевата система, под действието на слънчевите лъчи от нейното ядро се отделя газ и прах, образуващи съответно плазмената и праховата ѝ опашка.

Понякога е възможно дори кометното ядро да се разпадне на множество фрагменти. Така отделилите се частици образуват метеорни роеве, които продължават да се движат по орбити, близки до тази на кометата. Обикаляйки около Слънцето, през определени периоди от годината, Земята преминава през някои от тези роеве и тогава през ясните нощи се наблюдават повече на брой „падащи звезди“.

Това са частици оказали се близо до Земята, които с висока скорост навлизат в атмосферата и нажежавайки се до светене, се изпаряват в нея на височина около 100 km над земната повърхност. Така се поражда явлението метеор. Персеидите се пораждат от метеорни роеве, отделили се при разпадането на кометата 109P/Суифт-Тътл, която има период около 130 години.

Персеидите носят името си от съзвездието Персей, в което древните гърци са увековечили известен герой от своята митология.

Персеидите се наблюдават още от 7 юли чак до 24 август всяка година, като около момента на максимума си в ясна и безлунна нощ могат да се наброят близо 100 метеора за час. Според прогнозите на Международната метеорна организация, тази година максимумът на Персеиди ще бъде на 13 август през първата половина на деня за нашата страна – между 09:30 и 12:00 ч. официално време.

Така е логично преди разсъмване да се очаква по 70-80 метеора на час. Това означава, че ако искате да видите т.нар. „падащи звезди“ по-добре излезе под открито небе в края на нощта на 12 срещу 13 август преди зазоряване. Всеки, дори и с невъоръжено око, може да им се наслади. Ако искате това да стане най-подробно изберете място където няма да има много други светлини. А при ясно небе и при факта, че тази година и луната няма да пречи, ще може да се радвате най-пълно на този спектакъл.

Вярванията като това, че ако видиш падаща звезда и си пожелаеш нещо, то ще се сбъдне, опират по-скоро до фолклор отколкото до астрономия. Друго, по-малко известно, е и обратното поверие, че ако някой види падаща звезда, в този момент някой човек си отива от този свят и напомня за Йовковия разказ „Звездна вечер“.

Датата на максимума на метеорния поток Персеиди съвпада с още едно астрономическо събитие. На 13 август около 05 ч. официално време кометата 67P/Churyumov-Gerasimenko /Чурюмов-Герасименко/ ще премине през перихелия си, заедно с робота „Филе“ на мисията Розета, кацнал върху нейната повърхност. В момента на перихелия си кометата ще бъде на разстояние около 186 млн. km. от Слънцето (q=1.243 AU, т.е. малко повече от разстоянието Земя-Слънце). Сега 67P/Чурюмов-Герасименко се наблюдава в съзвездието Близнаци (в края на нощта, на изток), но е с ниска яркост – около 12.5 mag (видима звездна величина), т.е. не е достъпна за наблюдение с малък телескоп. И в НАО Рожен с техните телескопи ще се опитат да снимат тази комета, за да проследят процеси, които стават там.