В понеделник и вторник на места се очакват незначителни и краткотрайни повишения на речните нива. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) обяви за днес жълт код за високи температури в 24 области, с изключение на Смолян, София област, София, Перник.

Горещо, с максимални температури 35/36-37/38 градуса. За Добрич, Варна и Бургас – с максимални температури във вътрешността на областта 35-37 градуса, по крайбрежието на морето 30-33 градуса. Времето може да бъде потенциално опасно. Прогнозираните явленията не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.

Днес се очакват изолирани краткотрайни превалявания след обяд, главно над планинските райони. Количествата – до 5 л/кв.м. Процес от запад, с по-интензивни гръмотевици и превалявания, ще започне около полунощ.

В понеделник краткотрайни валежи и гръмотевични бури ще има на повече места – главно в Западна и Централна България. Очакваните количества от 5-15 л/кв.м, локално до 30-40 л/кв.м. Във вторник на места в източните и планинските райони ще превали и прегърми. Количествата от 5-10 л/кв.м, локално до около 20 л/кв.м.

През изминалото денонощие речните нива в страната са се понижавали или са останали без промяна, като на отделни измервателни пунктове са отчетени незначителни повишения. Водните количества на реките в по-голямата част от страната са около праговете за ниски води. В поречието на Искър, в горното течение на р. Черни Вит (Дунавски басейн), в горното течение на р. Луда Камчия (Черноморски басейн), в горното течение на р. Тополница и в поречието на Арда (Източнобеломорски басейн), водните количества са около праговете за екстремно ниски води. В долното течение на р. Огоста (Дунавски басейн), в долното течение на р. Провадийска, в долното течение на р. Камчия и р. Ропотамо (Черноморски басейн), в долното течение на р. Марица, в долното течение на р. Тунджа (Източнобеломорски басейн) и в долното течение на р. Места (Западнобеломорски басейн), нивата са около праговете за средни води. Водните количества в долното течение на р. Сазлийка и средното течение на р. Марица (Източнобеломорски басейн) са около праговете за високи води.

Регистрираните в 8 ч. нива на наблюдаваните реки са се изменяли, както следва:

Дунавски басейн: водните нива са се изменяли от – 5 см до + 2 см

Черноморски басейн: регистрирани са понижения на водните нива с до – 2 см

Източнобеломорски басейн: водните нива са се изменяли от – 12 см до + 13 см

Западнобеломорски басейн: регистрирани са колебания на водните нива от – 3 см до + 1 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН, днес водните нива на наблюдаваните реки в страната ще останат без съществена промяна или ще се понижават. В понеделник и във вторник, в резултат на прогнозирани валежи се очакват незначителни и краткотрайни повишения на речните нива на места. Към момента подхранването на реките е предимно от подземни води.

Дунавски басейн: – днес водните нива ще останат без съществена промяна или ще се понижават. В понеделник и вторник се очакват краткотрайни повишения на нивата на реките Огоста, Искър, Вит – в горното течение, Янтра – в горното течение и Русенски Лом – в долното течение. Според моделираните водни количества за р. Искър на 16, 17 и 18 август ще са под средната многогодишна стойност и под прага за внимание. Според моделираните водни количества за р. Янтра прогнозираните водни количества за 16, 17 и 18 август ще бъдат под средно многогодишната стойност и под прага за внимание. Според моделираните водни количества за р. Русенски Лом прогнозираните водни количества в долното течение на реката на 16, 17, 18 и 19 август ще бъдат под средно многогодишната стойност. Водното ниво ще остане без съществена промяна до 17 автуст, когато се очакват известни повишения на нивата в целия басейн.

Черноморски басейн – водните нива днес ще останат без съществена промяна. Утре и във вторник са възможни краткотрайни, незначителни повишения на нивата на Добруджанските реки, на р. Провадийска и р. Камчия, вследствие на прогнозирани валежи.

Източнобеломорски басейн – днес водните нива ще останат без съществена промяна или ще се понижават. В понеделник и вторник се очакват повишения на речните нива на места в басейна, в резултат на прогнозирани валежи:

р. Тунджа – възможни са краткотрайни, незначителни повишения на нивата в горното й течение.

р. Марица – в горното течение се очакват повишения на основната река и на притоците й.

р. Арда – възможни са краткотрайни, незначителни повишения на нивата в горното течение на реката.

Системата за ранно предупреждение на НИМХ – БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че водните нива в басейна на двете реки ще са под праговете за предупреждение. Системата за ранно предупреждение прогнозира за водосбора на река Арда, че водните количества в басейна на реката ще са под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн – днес водните нива ще останат без съществена промяна. В понеделник и вторник се очакват повишения във водосборите на реките:

Места – в целия басейн

Струма – в средното и долното й течение

В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

По данни за нивото на река Дунав при Калафат (Видин) от румънската страна тенденцията е към слабо повишение (+20 см) от 17 до 21 август. За утре се прогнозира най-ниското ниво за тази година – минус 50 см.

Предписания: Кметовете на общини да поддържат в изрядно състояние отводнителната инфраструктура на населените места с цел предотвратяване на наводняването им