В края на лятото и началото на есента над страната ни се развиват гръмотевични бури с мълнии и градушки, които причиняват значителни материални щети, застрашени са и хората, работещи на открито. Експертите от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” съветват да се спазват няколко правила за безопасно поведение при подобни ситуации.

Ако се намирате сред природата по време на гръмотевична буря, постарайте се да застанете далеч от високи дървета. При наличие на сух предмет, седнете върху него. Когато сте на открито, не лягайте и не докосвайте земята с ръце. Най-добрата защитна позиция е да клекнете и плътно да прилепите към земята ходилата си. Наведете главата си надолу и притиснете колене до гърдите си. Със скръстени ръце обхванете глезените на краката. Ако до Вас има друг човек, застанете на разстояние от него. В случай, че сте на колело, то слезте от него. Не се хващайте за и не дръжте в ръка метални предмети, те привличат гръмотевиците. Отдалечете се от електропроводите за високо напрежение. Стойте настрани от метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения.

При гръмотевична буря подходящите места за подслоняване са дълбоките пещери. Застанете най-малко на 3 метра навътре от входа и се старайте да има поне метър свободно пространство от двете ви страни. Не се подслонявайте близо или под надвиснали скални маси. Ако бурята ви изненада в река или езеро, незабавно излезте от водата и се отдалечете. В случай че сте с лодка или сърф в морето бързо се насочете към брега.
Когато се намирате в къща или на работното си място, трябва да изключите от електрическата мрежа телевизора, кабела от външната антена, компютъра и останалите електрически уреди. Затворете вратите и прозорците. Стойте далеч от чешми, балконски врати, прозорци.

По време на пътуване с кола приберете антената на колата. Ако падне гръм при движение, проверете гумите на автомобила и помнете, че ако са обгорели, то могат да се спукат. Незабавно легнете на земята, ако почувствате изтръпване на части от тялото в резултат на ел. напрежение.

Специалистите припомнят, че за защита от пряко попадане на мълнии се изграждат мълниеприемници и мълниеотводи. Мълниезащитата инсталация на всяка сграда трябва да бъде периодично проверявана.
Силните ветрове са често явление за територията на страната, като при особено голяма скорост на въздушните маси те представлява опасност за хората.

При възникване на смерч или необичайно силен вятър следете метеорологичните бюлетини, предавани по радиото и телевизията. Както при всяко природно бедствие, ако сте вкъщи, изключете тока, водата и газта. Не оставайте за дълго на открито. Има опасност от падащи отломки и предмети от сградите. Влезте в дома си и затворете плътно вратите и прозорците. Смерчът засяга най-често покривните конструкции и горните етажи. Преценете и ако е необходимо използвайте за убежище мазето на сградата.

Ако сте далеч от дома си влезте в обществена сграда или подлез. Когато сте на път – спрете автомобила на открито място, далеч от електропроводи, дървета и от надвиснали скални маси.
Ако сте на полето или в планината – заемете ниски места и заслони.