Хайка за чужденци върви с пълна сила в Банкок след атентата в понеделник при който загинаха 27 души, а 125 бяха ранени. 

22pancho7

Панчо Благоев

Проверки вървят из кондоминиумите в районите на Банкок, където се предполага, че атентаторът е бил наел жилище. Разследващите са убедени, че бомбаджията е чужденец, позовавайки се на таксиста нает от младежа с жълта фланелка. Той беше записан от видеокамерите как оставя раницата с взрива в храма, сред което наема мотор, с който напуска района. Според свидетеля заподозряният е разговарял по телефона си на чужд език „но не английски“.

Друг колега на таксиста пък заявил на разследващите, че е забелязал младежа в района още миналия декември. Той говорел на развален английски и ползвал фалшив турски паспорт. Появявал се около храма Ерауан винаги вечер. Заподозреният му приличал на арабин, висок около 175 см.

22pancho1

Храмът преди експлозията

22pancho3 22pancho4

След взрива

Междувременно наградата за информация свързана с терориста стигна 10 млн бата /250 000 евро/, след като към сумата от 3 млн. обявена от полицията бившият премиер Таксин Шинаватра добави още 7 млн. – 2 за информация и още 5 млн. за разследващите органи. Милиардерът беше над 10 г. премиер на Тайланд, но бе свален с военен преврат през 2006 г. и осъден на 2 г. затвор за корупция. Оттогава живее в изгнание в Дубай.

Неговата сестра Инглук Шинаватра, лидер на т.нар. red shirts пък спечели изборите през 2011 г. и беше премиер до 22 май 2014-а, когато също бе свалена с военен преврат. Оттогава на власт е хунтата, която въведе военно положение в Тайланд, заменено от Указ 44 даващ абсолютната власт на премиера ген. Прают Ча-очан.

Журналист от Nation TV пък за малко да отнесе пердах от разгневената тълпа след като вчера се появи предрешен като терориста взривил бомбата край хиндуисткия храм в Банкок. Оказа се, че телевизията прави възстановка на атентата в понеделник при който загинаха 20 души, а 125 бяха ранени. Неуместният журналистически експеримент отприщи буря от възмущение в социалните мрежи и принуди телевизията да се извини на зрителите и обществото, което все още не е преживяло шока от кървавата атака в тайската столица.

22suspect_1

Заподозреният

22jurnalist

Журналистът

Припомняме, че 27 души загинаха, а 125 бяха ранени при експлозия в центъра на Банкок малко преди 19 ч. /15 ч. в България/ на 17 август, понеделник. Телата на жертвите са разкъсани до неузнаваемост. В официално изявление шефът на полицията в Банкок заяви, че се касае за бомбен атентат. Според разследващите самоделната бомба е била поставена до стълб в параклиса на един от най-престижните хотели в Банкок Ераван Хаят.

Час по-късно бяха обезвредени още две взривни устройства, прикрепени към колоните на скайтрена преминаващ на метри от избухналата бомба. Първоначалните съобщения бяха за избухнал пикап натоварен с газови бутилки. Очевидци постнаха снимки във Фейсбук и информации, в които се твърди за два последователни взрива. По-късно местна новинарска тв показа запис от видеокамери на експлозията от която се вижда точният час на взрива – 18.55 ч. В изявление водачът на хунтата ген. Прают, обяви, че утре ще бъдат затворени училищата, банките и правителствените служби в центъра на Банкок.

От 22 май м.г. на власт в Тайланд са генералите, които свалиха правителството на Инглук Шинаватра и въведоха военно положение, което по-късно бе заменено от Указ 44. Той дава абсолютна власт на бившият военен министър и настоящ премиер на страната ген. Прают Ча-очан, включително и контрол над висшите съдебни органи в страната. Кръстовището Рачапсонг е сред най-оживените в 20-милионният мегаполис.

На броени метри се намират няколко от най-престижните хотели в столицата Амарин, Ераван Хаят, Новотел, Интерконтинентал и други. Тук е оживено 24 ч. в денонощието и е пълно с туристи, които наблюдават живописните ритуали около красивия параклис намиращ се на метри от мястото на взривовете. 

* Огромни благодарности за Панчо Благоев, който е наш колега от Пловдив, в продължение на няколко години той беше директор на в-к „Пазарджишка Марица“ и в момента живее и работи в Банкок.