Цялото село е покрусено от нелепата смърт на 21 годишния студент Мехмет Сечков, чието тяло бе открито днес безжизнено на около шест километра от мястото, където момчето се разделило с родителите си. В продължение на три дни над 450 човека се включиха в претърсването на района край връх „Балабаница“ с надежда да го открият.

Семейството на момчето е било уважавано в селото, местните хора са много сплотени и веднага са откликнали на молбата да излязат в гората, за да го търсят. Спонтанно към баирите тръгват и хора от съседното Юндола, Разлог, Якоруда. От полицията и пожарната изказват сърдечна благодарност и на кмета на селото Али Тебер, който създаде перфектна организация и няма нито един пострадал от самите издирвачи.

Още вчера пристигнаха първите индикации, че ситуацията ще има трагичен край. Бащата на Мехмет сподели, че в съботния ден времето било хубаво и няма как синът му да се изгуби. Въпреки това той е изчезнал, заедно с две кофички пълни с боровинки. Районът край върха бе прелистен метър по метър, в резултат на това единствените следи бяха стари изпочупени кофи и ръждясали ножове изгубени от гъбари преди време. Спасителите от Пазарджик бяха категорични, че в местността „Балабаница“ човек, който познава добре гората не би могъл да се загуби. Заради това се отказаха от участие в претърсването на района днес.

Всъщност това бе и последния ден за дирене на изчезналия Мехмет. В селото се понесоха слухове, че той е бил видян жив от овчар, който отрече това, сетне, че го е сплашила мечка и е побегнал в горите, а третата местна версия бе, че е бил прострелян от бракониери по време на лов.

Никой не искаше да си представи, че с младото момче се е случило най-лошото. Заради това повечето хора предпочитаха да вярват, че той нарочно се крие от издирвачите и ще се появи изневиделица. За съжаление това не се случи.

Днешното претърсване също щеше да остане без резултат, тъй като районът, който трябваше да обходят спасителите бе съседен на вече претърсените, но доста далеч от мястото, където е открит трупът на момчето.

То бе намерено от случайни хора тръгнали като него за боровини. Проблемът на повечето хора, чийто живот преминава в планината е, че си мислят, че я познават добре, твърдят от Планинската спасителна служба. Случилото се с Мехмет доказва още веднъж, че с планината шега не бива. Освен това става ясно и че повечето хора не знаят какво да предприемат, ако се изгубят.

В случай, че решат да тръгнатда търсят изход от гората трябва да чупят съчки и да оставят следи, за да могат да се върнат на мястото където са се загубили. Най-добре е да не се предприема нищо, а да се подаде сигнал, ако имате покритие и работещ телефон. Ако е на заздрачаване, трябва да се пригоди колиба от клони, в която да се приютим. Температурите нощем падат и спането на открито не е препоръчително. През нощта трябва да се накладе огън, по възможност на открито и видимо от далеч място, за да могат спасителните екипи да видят сигнала. Задължително тръгвайте към гората с добре зареден телефон и допълнителна батерия. Никой не е застрахован от изгубване. Дори и да не се сетите в паниката да звъните, вашият телефон ще подаде вашите координати.

Телефонът на Мехмет е спрял да работи минути след като той е изчезнал. Най-вероятно не е бил зареден, това е и причината да не се установи вярното му местоположение още в съботната нощ, когато може би е имало шансове за неговото спасяване.

Тепърва аутопсията ще покаже от какво е починал Мехмет, а селото му скърби за рано загубения млад живот.