04charlo2

Възпоменателен митинг се състоя днес пред гроба на Методи Шаторов в парк – остров „Свобода“ в Пазарджик. На него присъстваха симпатизанти и членове на БСП, антифашисти. Слово изнесе Илко Савов и зам. председателят на НС и депутат от нашия район – Янаки Стоилов.

Днес ние водим борба да върнем достойната политика, политиката, която да отстоява обществено значими интереси, да се конкурира с хора и с идеи, а не само с пари и с опити за узурпиране на политически марки. Това заяви Янаки Стоилов, зам.-председател на БСП и народен представител по време на възпоменателно тържество пред паметника на Методи Шаторов в Пазарджик. 71-годишнината от смъртта на Методи Шаторов и сражението на връх Милеви скали събра в парк-остров „Свобода” десетки близки на загиналите, симпатизанти, граждани. Янаки Стоилов подчерта, че днес говорим за фашизма не само като историческо явление, но виждаме отново на редица места в Европа, и на Запад, и на Изток, прояви на неофашизъм. Изглежда винаги, когато геополитическите противоречия и неравенствата между хората се задълбочават, на сцената изникват политически сили и движения, които се родеят с фашизма, посочи зам.-председателят на БСП. Затова днес бием камбаната, защото ние сме тези, които трябва да спрем омразата, ние сме тези, които трябва да предложим друга перспектива на обществото, ако искаме никога да не бъдат съживявани корените и методите на фашизма, категоричен бе Стоилов. Според него има нещо знаменателно в това, че един човек като Методи Шаторов, който биографично и родом не е свързан с Пазарджишкия край, е дошъл тук, за да отдаде своя живот, защото именно този незабравим пример показва, че само силни и всеотдайни личности могат да увличат след себе си други. Вероятно пред нас залогът не е толкова голям, но днес изпитанията и трудностите не са по-малки и нашата задача е също много важна – да дадем път за развитие на България, на Пазарджишкия и другите краища, каза Стоилов. Цветя на паметника поднесоха председателят на Областния съвет на БАС и кмет на община Стрелча Иван Евстатиев, координаторът на Областен съвет на БСП – Пазарджик Райна Мантарова, зам.-председателят на Общински съвет на БСП – Пазарджик Илко Савов и др.

05yanaki

Датата четвърти септември се свързва и с битката на Милеви скали, където са убити множество партизани. Там намира смъртта си и Шаторов, чийто образ е бил икона за голяма част от младите български комунисти през 40 – те години на миналия век. Смъртта на Шаторов е обвита в мистерия.

Само 5 дни преди девети септември 1944 г. край дн. гр. Велинград, се води битката на Милеви скали между армейски и полицейски части и 240 партизани. Загиват 12 партизани. Методи Шаторов е тежко ранен. Според извършената впоследствие аутопсия на откритото тяло на Методи Шаторов, той умира около 4-5 дни след това, без да бъде открит.

И до днес съществуват множество неясноти около смъртта на Методи Шаторов. Според някои източници Тито и ЮКП осъждат Шаторов на смърт заради антиюгославската му позиция във Вардарска Македония. Макар че не са запазени писмени документи за тази присъда, изключително остър е конфликтът между ръководителите на ЮКП и Методи Шаторов и сподвижниците му. Не е прецедент такива конфликти да се решават с поръчкови убийства, което е характерно за практиката на комунистическите партии на Балканите.

04MetodiShatarov

Въпреки че след 1944 г. на Методи Шаторов са наименувани редица обекти и са му издигнати няколко паметника, дейността му не е достатъчно популяризирана, а част от успехите и заслугите му са приписвани на други. Цола Драгойчева в спомените си определя Тодор Живков за главен застъпник на евреите по време на войната, като забравя изобщо сериозната дейност на Методи Шаторов по този въпрос. След 1944 г. повечето от сподвижниците на Шаторов в СФРЮ са елиминирани от новите власти, а едва през 2005 г. Методи Шаторов е частично реабилитиран в Република Македония.