На 4, 5 и 6 септември 2015 г. в с. Паталеница, се проведе ежегодната среща на клубовете по фантастика в България „Булгакон – 2015“. Събитието премина под знака на 40-годишния юбилей на клуб „А. и Б. Стругацки“, чиято дейност от създаването му е ситуирана и се развива в Младежки дом Пазарджик, собщи директорът на Младежки дом – Пазарджик – Инна Церовска.

16-ото издание на Булгакона се откри с изложба от 20 оригинални рисунки на художника Васил Иванов, представени от изкуствоведа Ани Стойкова.

В програмата на Форума през следващите дни бе включен обзор на новоизлезли фантастични книги от български писатели, направен от Дилян Благов – един от най-големите познавачи на съвременната българска фантастика. Георги Недялков презентира своя проект  „Фантастично читалище“.

До момента са сканирани и изложени в интернет близо 27000 страници текстове с публикувана фантастика в българската периодика от в-к „Септемврийче“ и „Студентска трибуна“ до сп. „Криле“, „Авиация и космонавтика“ и много други. Явор Цонев представи продукцията на издание „Гаяна“; писателят Сибин Майноловски – своята нова книга; Юрий Илков – новия юбилеен брой на „Тера фантастика“;  Пламен Младенов и Александър Карапанчев – неиздавания досега роман от Петър Бобев „Зъбите на дракона“. „Човешката библиотека“ информира за своите последни издания, а Атанас П. Славов за последния брой на алманаха“Фантастика“.

Гостът на националното събитие, големият руски фен Михаил Якубовски, председател на клуб „Притегляне“ в Ростов на Дон направи  изложение  на тема „Руската фантастика, XXI век, търсене на смисъла“. С темата „Фантастика, реалност, виртуалност“ Тодор Ялъмов представи пред участниците  някои прогнози за развитието на човечеството в периода 2015-2017 година.

Фантастичният форум завърши с традиционния търг на фантастични книги.