Демонстрация на новата си техника направиха днес предиобед екипи от РЗ ПАБ – Пазарджик. Пред слисаните погледи на минувачите за по-малко от петнадесет минути петима огнеборци буквално нарязаха като торта стар автомобил Опел „Вектра“. Целта бе да се покаже скоростно измъкване на пострадал при катастрофа. понякога две минути буквално могат да спасят човек, а с новата ни техника процесът на изваждане на пострадал се ускорява многократно, подчерта комисар Панайотов.

Стартът на разфасоването на автомобила вижте тук

Всъщност това е една от проявите посветена на седмицата на пожарната безопасност, която се празнува за двадесети пореден път в България. Иначе службата е създадена през далечната 1905 г. по инициатива на петнадесет души, един от които е пазарджиклията Найден Николов, тогавашен шеф на местния полицейски участък, разказа комисар Иван Панайотов.

Демонстрирана бе и новата пожарна стълба, която се разгъва на тридесет метра и е изключително полезна при спасяването на хора от пожар по високи етажи на сгради или потушаване на пожари на покрива.

Техниката на нашата пожарна е обновена на осемдесет процента, подновени са 19 от общо 24 -те полагаеми се на областта пожарни автомобили. През октомври ще получим три нови, каза още комисар Панайотов. По две оперативне програми са оборудвани и самите пожарникари, те разполагат с нови униформи, режещи и разпъващи инструменти, дихателни апарати.

От началото на годината до сега пожарната е участвала в неутрализирането на 1963 произшествия, те са със седемстотин повече от миналата година, заради бедствията от пролетта, каза комисар Панайотов.

Вижте как бе разфасован Опелът на Тортата

DSCF3414DSCF3417DSCF3421DSCF3424DSCF3429DSCF3431DSCF3446 DSCF3447 DSCF3448

09miro