За четвърта поредна година организацията на ВМРО-БНД в град Септември обявява съревнование за най- патриотичен дом в общината, съобщи главният организатор на проявата Кузо Божинов.

През предходната 2014 година за най- патриотичен дом бе избран домът на семейство Апостолови на улица Милеви скали в град Септември. За 2013 г. най- патриотичен бе домът на семейство Караиванови на улица Христо Ботев в град Септември, а през 2012 година наградата се присъди на къщата с лъвовете на пазара в града ни, каза Божинов.

Идеята за избор на най- патриотичен дом се реализира за да насърчи патриотизма на населението в нашата община. Патриотизмът е този двигател на възхода на даден народ, който има силите да мотивира отделния човек да допринася за благото на собствения си народ и по този начин да живее благополучно и щастливо в своята среда.

В настоящите времена на стопанска криза, която вилнее над нас има и още една друга криза – духовната, която заличава нещата, които са ни запазили като народ в продължение на столетия и ни отчуждава един от друг като руши спойката ни като нация. Втората криза е много по опасна от първата за съществуването ни, защото народ в бездуховност и родолюбие няма силите да се пребори с трудностите, които го връхлитат.

Именно заради това ние патриотите от нашата община целим чрез действията си да поощрим патриотизма и духовността на местно ниво, като част от борбата за запазване на българщината в цялата страна, каза Божинов.